Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Manfred M.

Mara (Dolichotis patagonum) - (Zimmermann, 1780)

Maran nimenä oli aiemmin pampajänis.

Ominaisuuksia

Mara näyttää jänikseltä. Sillä on hyvin pitkät jalat ja melko tanakka ruumis. Maran lähin sukulainen ei kuitenkaan ole jänis, vaan marsu. Maran ruumiin pituus, pää mukaan lukien, on 69 - 75 cm. Hännän pituus on 4 - 5 cm. Etujaloissa on 4, takajaloissa 3 varvasta, kussakin terävä kynsi. Turkki on selkäpuolelta ruskeanharmaa, vatsapuolelta vaaleampi. Silmät ja kuono ovat suuret, korvat ovat terävästi pystyssä.

Yleensä yhdessä liikkuu vain marapari, jälkeläisineen. Joskus marat liittyvät yhteen suureksi laumaksi, jossa voi olla 70 yksilöä. Mara voi liikkua tarvittaessa nopeudella 45 kilometriä tunnissa yli kilometrin pituisen matkan.

Marat viihtyvät tunneleissa, joissa niillä on pesätkin. Tunnelit ovat usein muiden eläinten rakentamia. Samassa tunnelijärjestelmässä voi elää ja lisääntyä jopa 15 maraparia.

Mara

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright M Kuhn

Lemmikkinä ja eläintarhoissa

Maraa pidetään esimerkiksi Yhdysvalloissa lemmikkinä. Eläintarhoissa mara on suosittu ja niihin helposti sopeutuva laji, joka aina kerää olemuksellaan runsaasti ihailevaa yleisöä.

Levinneisyys

Mara elää pampalla Etelä-Amerikassa ja siellä Argentiinassa - maan keski- ja eteläosissa.

Ravinto

Mara on kasvissyöjä ja syö pampalla kasvavia ruohokasveja. Sille kelpaavat liki kaikki kasvit, mutta se suosii ruohoa. Marat ovat päiväeläimiä ja liikkuvat noin 40 hehtaarin asuma-alueellaan ruokailupuuhissa päiväaikaan.

Lisääntyminen

Marat ovat yksiavioisia ja pysyttäytyvät liitossa saman yksilön kanssa koko elämänsä ajan. Ne pysyttelevät suurimman osan ajastaan yhdessä ja liikkuvat parina. Pentueita tulee 2 - 4 vuodessa ja kussakin on yleensä keskimäärin kaksi poikasta.

Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN


Mara

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright M Kuhn