Menu
Tunturisuden sivut
Kilpisjärvi ja Malla joulupäivänä

Kuvassa yllä Kilpisjärvi ja sen takana Malla joulupäivänä arktisen kaamoksen salaperäisessä valohämyssä. Kuten kuvasta näkyy, niin kaamoksen syvimmilläkin hetkillä voi olla varsin valoisaa. Kilpisjärvellä on Suomen pisimpään kestävä talvi, ja kaamosaika siellä sijoittuu aikavälille 25.11. - 17.1.

Mallatunturit on Enontekiön kunnassa Kilpisjärven pohjoisrannalla sijaitseva kahden huipun muodostama tunturiryhmä. Nämä kaksi tunturia ovat Pikku-Malla ja Iso-Malla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Cano Vääri
Malla Katso ylin kuva kokonaisena.
Haltin häät - surullinen rakkaustarina Pohjan periltä

Erityisen tunnetuksi Kilpisjärven ja sen maisemissa olevat tunturit teki Taiska vuonna 1976 levytyksellään Haltin häät. Kappaleen taustatarinan on kirjoittanut Asko Kaikusalo vuonna 1974 julkaistussa kirjassaan Tarujen tunturit.

Joskus hyvin kauan aikaa sitten myyttiset jättiläiset ovat asustelleet Kilpisjärven seuduilla. Näihin jättiläisiin lukeutunut, ihastuttavan kaunis Malla-neito oli järjestelemässä häitä. Hänen sulhasenaan oli nuori ja uljas Saana. Myös Ruotsin Peltsa oli palavasti rakastunut Mallaan, mutta saatuaan rukkaset, hän katkeroituneena päätti yrittää estää häät. Avukseen tähän operaatioon Peltsa sai häijyt pohjanakat, Jäämeren velhot. Kun häät olivat alkamassa, vyöryi pohjoisesta jää ja yltyi tuuli ja juhlakansa ryntäsi pakosalle. Hääparikin yritti paeta henkensä edestä - Saana juoksi hurjalla vauhdilla Malla sylissään kohti suojaa.

Nuoret eivät kuitenkaan ennättäneet piiloutua ilkeiden akkojen nostattamaa jäistä myrskyä. He jäivät jäävyöryn alle ja jähmettyivät niille sijoilleen, lähelle Kilpisjärven rantaa. Siellä he nyt ikiaikaisesti tähystelevät tuntureiksi aikain saatossa muuttuneina kaipaavasti toisiaan, Saana ja Malla. Niin lähellä, mutta ikuisesti erotettuina.
Tunturisopuli (Lemmus lemmus) - (Linnaeus, 1758)

Tunturisopulin alkukoti löytyy Käsivarren ylimpien suurtunturien lumenviipymäalueilta, sieltä minne talven tuiskut kasaavat jopa kolmen metrin paksuisia nietoksia, jotka kesän kuluessa eivät kenties sula lainkaan. Siellä tämä kotoperäinen nisäkäslajimme on kehittynyt jo ehkä miljoona vuotta sitten. Tunturisopuli on suurtunturialueen tunnusomainen pikkunisäkäs, jonka elämä on sopeutunut tunturipaljakoiden olosuhteisiin.

Tunturisopuli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright photo.andersson.es
Tunturisopuli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jonas Schmieta


Eläin on niin helppo tunnistaa, että siitä on mahdotonta erehtyä, vaikka sen näkisi vain vilahtavan koloonsa. Heikkoina sopulivuosina tunturista löytyvät jäänteet, kuten kuivat nahankappaleet, ovat ainoita merkkejä lajista. Kun kanta jälleen toipuu ja tulee sopulivuosi, tunturisopuleita sekä näkee että kuulee helpommin kuin mitään toista pikkujyrsijää.
Ominaisuuksia

Tunturisopuli on kooltaan reilun nyrkin kokoinen, useimpia muita pikkujyrsijöitä selvästi kookkaampi lyhythäntäinen myyrä.

 • Paino 10 - 130 g - keskimäärin 46 g.
 • Ruumiin pituus 7 - 15,5 cm - aikuinen naaras vähintään 9 cm.
 • Hännän pituus 10 - 19 mm.
 • Takajalan pituus 16 - 19 mm.
 • Korvan pituus 6 -10 mm - korvat ovat turkin peitossa.
 • Etujalan sormien uloin nivel on pidentynyt ja kynnet ovat huomattavasti varpaiden kynsiä pidemmät. Jalkapohjat ovat tiheän karvan peittämät.

  Tunturisopulin turkki on mustan, keltaisen ja kellanruskean kirjava. Päässä ja etuselässä on selkeinä kuvioina mustaa, korvien välissä niskassa on oranssit laikut. Selässä kulkee musta viiru. Alapuoli on kellertävä, kaulan tienoilla on vaaleampi laikku.

 • Tunturisopuli
  Tunturisopulin levinneisyys

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Levinneisyyskartta Copyright Udo Schröter


  Levinneisyys

  Tunturisopuli on pohjoisen Fennoskandian ainoa endeeminen nisäkäslaji. Sitä tavataan Skandinavian tunturialueella. Norjassa se esiintyy ihan etelää myöten, idässä levinneisyysalue käsittää Kuolan niemimaan. Pysyvä sopulikanta Suomessa elää Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa.

  Suomen puolella tunturisopuli elää Lapin suurtunturien äärikolkilla - siellä suurtunturien ylärinteillä, painanteissa, joihin talvituiskujen ansiosta kertyy jopa kolmimetrisiä kinoksia.

  Talvisin tunturisopuli elää korkealla tuntureilla lumipeitteen alla, kesäisin soiden reunoilla ja kosteikoissa. Tällainen kuvio jatkuu vuosia, kunnes jossain vaiheessa lisääntyminen tehostuu eikä ylätunturin elintila enää riitä kaikille. Silloin alkaa jatkuva levittyminen alaspäin ja sen seurauksena varsinainen vaellus.

  Sopulivuosina alue laajenee eläinten vaeltaessa tunturiniityiltä sekä paju- ja koivuvyöhykkeeltä ympäröiviin havumetsiin. Meillä lajin eteläraja voi tällaisina vuosina siirtyä yli 200 km etelämmäksi.

  Kannanvaihtelut ja muuttoliikkeet

  Kannanvaihtelut ovat suuremmat kuin millään toisella pikkujyrsijälajilla. Huippu on suunnilleen joka 4.vuosi ja populaatiotiheys voi tällöin olla 100 - 250 yksilöä/ha. Joidenkin huippuvuosien aikana tapahtuu laajoja vaelluksia, jolloin suuret sopulilaumat lähtevät elinalueiltaan.

  Suurvaelluksia tapahtuu vain noin 30 vuoden välein. Tosin, tämä 30 vuotta on Asko Kaikusalon mukaan vain myytti. Eikä hän pidä käsitettä suurvaellus myöskään oikein kuvaavana. Itse asiassa suurvaelluksia esiintyy kaksi-kolme vuosisadassa.

  Sopulikannan voimakas kasvu liittyy yleensä suotuisiin talviin, jolloin lisääntyminen on onnistunut. Ensimmäinen suuri sopulivaellus on Suomessa dokumentoitu vuonna 1753 ja viimeksi 1969-70.

  Vuonna 1938 tunturisopulien vaellus ylsi Kolarin ja Sodankylän tasalle. Syksyllä 1970 sopuleita juoksi Rovaniemen kaupungissa, ja vaellus ulottui jopa kolmisenkymmentä kilometriä napapiirin eteläpuolelle. Tämän vaelluksen eri puolille Lappia levinneet populaation osat lisääntyivät menestyksellisesti aiheuttaen paikallisia vaelluksia aina vuoteen 1982 saakka.

  Vaelluksen aikana suurin osa eläimistä kuolee, mutta hengissä selviytyneet voivat tilapäisesti vallata jopa uusia asuinalueita. Yleensä sopulit liikkuvat hämärissä ja yöllä, jolloin niitä näkee erityisen helposti auton valoissa tiellä.

  Monet myös kuolevat liikenteessä ja aamulla tienvarsi saattaa olla täynnä kuolleita sopuliparkoja. Onneksi puhtaanapito toimii yleensä tehokkaasti, sillä sopulivainaat maistuvat monille haaskansyöjille ja petoeläimille.

  Eivät syöksy sopulimattona kallioilta mereen

  Vaeltaessaan tunturisopulit eivät etene tunturien kupeilla elävinä sopulimattoina, eivätkä suinkaan syöksy kallioilta tunturijärviin taikka mereen itsemurhavietin riivaamina. Tarinat tällaisesta käyttäytymisestä ovat legendaa. Vesistöä ylittävät vaeltajat hukkuvat aallokossa, minkä jälkeen tuuli kerää lahden pohjukkaan jopa sadoittain menehtyneitä. Tällaisiin näkyihin perustuvat uskomukset sopulien laumavaelluksiin liittyvistä joukkohukuttautumisista.

  Ne vain etsivät ylisuureksi paisuneessa populaatiossa itselleen tilaa ja ravintoa. Näitä perustarpeita on löydettävissä vain tavallisen tunturiympäristön ulkopuolelta ja siksi sopulit pyrkivät - kuka minnekin - pois tungoksesta.

  Koska tarkoitus on päästä eroon rähinöivistä kavereista, sopulit eivät todellakaan vaella laumoissa johtajaansa seuraten. Mutta koska liikekannalla on lukemattomia - itsenäisesti taivaltavia eläimiä - metsässä liikkuva turisti yhdistää mielessään kaikki näkemänsä otukset samaan laumaan kuuluviksi.

  Vaellus ei suuntaudu mihinkään tiettyyn ilmansuuntaan vaan ylimalkaisesti alaspäin turvallisimpia maastonmuotoja noudatellen.

  Nykyään sopuleita itseään näyttää vaivaavan itsetuhoviettiä pahempi vitsaus eli ilmastonmuutoksen tuomat vetiset talvet. Viime vuosina vaellukset ovat vähentyneet ja syyksi esitetään ilmastonmuutosta. Muutenkin lauha ja vesisateinen talvi tekee sopulien elämän lumen alla tukalaksi, eikä esimerkiksi lisääntyminen onnistu märissä oloissa.

  Jos sopulivaelluksia ei tulekaan totuttuun tapaan, se vaikuttaa myös muiden pohjoisten eläinlajien kantoihin. Tehty tutkimus väittääkin, että säännöllisesti toistuvien runsaiden sopulivuosien puuttuminen on vähentänyt naalien ja tunturipöllöjen määrää.

  Vuodenaikojen vaihtelun myötä tunturisopulit liikkuilevat myös tunturissa paikasta toiseen, tähän niitä pakottaa olosuhteiden raju vaihtelu. Kun kevät voittaa, sulamisvedet valtaavat alaa ja eläminen näillä paikoin käy mahdottomaksi. Kuluu vain kuukausi, ja samat, juuri vettä hylskyneet alueet ovat elinkelvottomia kuivuuden vuoksi.
  Tunturisopuli

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva vasemmalla Copyright kgleditsch


  Arktisten olojen selviytyjä

  Tunturisopuli on erinomaisesti arktisiin oloihin sopeutunut myyrä. Sopulit selvisivät paikallaan pysyen jopa Pohjolan viimeisimmästä jääkaudesta. Vaikka jää peitti lähes kaiken, jäivät Skandien vuoriston jyrkkärinteiset huiput pistämään jään keskeltä ns. nunatakkeina. Näillä jäälakeuden eristämillä saarilla sinnittelivät sopulit sammalravintoonsa turvaten. Samaisten huippujen lumenviipymäalueet ovat yhä sopuleiden turvapaikka niinä aikoina, joina kanta on pieni.

  Sopulitutkimus

  Sopuleita, niiden selviytymistä, elämää ja vaelluksia on tutkittu ja tutkitaan sekä seurataan paljon.

  Sopulitutkimus ei tule koskaan valmiiksi, sanoo tutkija Asko Kaikusalo. Kysymys vaellussopulien alkukodista tarjoaa vastaukseksi runollisen lumenviipymäalueen, jollainen löytyi muun muassa Norjan suurtuntureilta, ikijäätikön liepeiltä.

  Sinertävä laikku kaukaisen tunturin kyljessä on läheltä nähtynä valtava jäämassa, joka täyttää laajan laakson. Jääluolien lasinkirkkaissa seinämissä voi nähdä sopuleita, jotka menehtyivät satoja vuosia sitten.

  Äänet ja vaelluskäytös

  Tunturisopulin äänet ovat enimmäkseen vikinää ja hampaiden narskuttelua. Jos kanta on runsas, eläin voi päästellä voimakkaampia, kirskuvia ääniä. Tällöin tunturisopuli käyttäytyy uteliaasti, jopa hyökkäävästi, sähisten ja piipittäen äänekkäästi.

  Tavallisesti muiden myyrien tapaan varsin piilossa elävä tunturisopuli muuttuu sopulivaelluksen oloissa kärttyisäksi ja pelottomaksi. Eläimet stressaantuvat jatkuvasta törmäilystä lajitovereihinsa. Vaeltava sopuli ei tyypillisesti vilahda heti piiloon, vaan saattaa ruveta ärhentelemään vastaantulijalle, olipa tämä sitten toinen sopuli, ihminen, ahma tai auto. Pahimmillaan sopuli voi menehtyä omaan vihaansa. Kuuluisa tunturisopulitutkija Asko Kaikusalo näki kerran, kuinka mättään kyljessä raivoava sopuli tuupertui kuoliaaksi kesken karjaisunsa.
  Ravinto

  Tunturisopuli syö useimpia maaperän kasveja, mutta vaihtelut eri vuodenaikoina ovat kuitenkin suuret. Talvella ovat sammalet tärkeitä, lukuunottamatta rahkasammalta. Nukkamaisena mattona tunturia verhoavat maksa-, kynsi- ja karhunsammal ovat tärkeitä ravintolähteitä. Kesällä taas ovat heinät, varvut, vihvilät, variksenmarjat ja ruohot vallitsevina. Metsävyöhykkeelle vaeltaneet tunturisopulit syövät myös lehtiä, varpuja ja kukkannuppuja.

  Tunturisopuli muiden saalistamana

  Tunturisopulin käyttäytyminen, väritys ja ääntely tekevät siitä varsin helposti havaittavan. Tämän luulisi lisäävän saaliiksi joutumisen vaaraa, mutta näin ei uskota olevan. Todennäköisesti asia on niin, että tunturisopuli on muita pikkujyrsijöitä huonompi saalis. Hyökkäävyytensä vuoksi se on vaikeammin käsiteltävä ja mahdollisesti se on myös vähemmän maukas. Viime mainitun seikan puolesta puhuu se, että varsinkin petolinnut mutta myös esimerkiksi koirat oksentavat usein puoliksi sulaneita tunturisopuleita.

  Sopuleiden tyypillisiä vihollisia ovat piekanat ja tunturikihut, etelämpänä pöllöt, sekä ketut ja näätäeläimet.

  Lisääntyminen

  Lisääntyminen vaihtelee suuresti eri vuosina. Naaras synnyttää vuoden aikana jopa 6 poikuetta, joissa on 2 - 13 poikasta kussakin. Tavallisimmin poikasia on 5 - 9. Emo imettää poikasiaan kolmen neljän viikon ajan. Nämä poikaset pystyvät jatkamaan sukua nopeimmillaan jo viisiviikkoisina. Talvellakin, kaamoksen syleilyssä, poikueita voi syntyä lumen alla. Monimetrisen kinoksen suojissa lämpötila pysyttelee nollan tuntumassa pahimmillakin pakkasilla. Vähemmän suotuisissa oloissa lisääntyminen rajoittuu kesään, poikuekoko pienenee ja ainakin myöhemmin syntyneet poikaset tulevat sukukypsiksi vasta seuraavana vuonna.

  Tunturisopulin jäljet

  Tunturisopuli jättää tunturiin omia jälkiään. Sopulivuosina sekä heti niiden jälkeen tapaa ulostekasoja, joita sulamisvedet joskus kasaavat suoranaisiksi kinoksiksi. Lumeen sopuli jättää pienen ravijäljen. Tässä se eroaa kaikista muista likimain samankokoisista elinalueensa nisäkkäistä, jotka liikkuvat hyppimällä.

  Lumen sulettua tunturisopulin kuivista heinistä ja sammalista kyhätyt talvipesät tulevat näkyviin. Usein ne ovat kiven kupeella, joskus pensaan juurella tai jopa pensaassa.

  Lähteet
  Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja - Tammi 1985.
  IUCN
  ADW Animal Diversity Web
  Suomen Luonnonsuojeluliitto: Tunnista tunturisopuli
  www.galilei.fi - Tunturisopulien vaellus hyytyy jäiseen lumeen
  Minna Ertimo: Maailman eläimiä - tunturisopuli
  HS - Karvakansan kaveri Asko Kaikusalo haluaisi tietää, kuinka kauas tunturisopulin vaellushurma kantaa
  Luontoon.fi
  Lappi.fi
  Asko Kaikusalo: Tunturisopulien vaellukset eivät toistu kolmenkymmenen vuoden välein
  YLE - Sopulivaellus tuonut Utsjoelle valtavasti petolintuja
  MTV3 - Sopulit rynnivät syksyllä ehkä Sodankylään saakka
  Tunturisopuli
  Tunturisopuli
  PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

  Koiraeläimet

  Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

  Kissaeläimet

  AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
  *** tunturisusi.com linkit ***