Menu
Tunturisuden sivut
Gorilla
GORILLA (Gorilla gorilla) - (Savage and Wyman, 1847)

Gorilla kuuluu ihmisapinoihin ja on orankien ja simpanssien ohella yksi geneettisesti ihmistä lähimpänä olevista eläinlajeista. Afrikassa, päiväntasaajan lähellä elävä gorilla on suurin kädellinen. Urosten keskipituus pystyasennossa on noin 170 cm, toisinaan pituutta voi olla yli 180 cm. Naaras on suunnilleen 30 cm lyhyempi. Täysikasvuinen uros voi painaa 180 - 200 kg. Eläintarhassa se lihoo helposti ja tulee 50 kg painavammaksi. Lue isoimmista jättigorilloista alempaa tältä sivulta.

Urosgorillan pään muoto on kypärämäinen. Sen päälaella on korkea harjanne, johon leukalihakset kiinnittyvät. Sieraimet ovat leveät ja korvat pienet. Rinta on leveä, harteilla on leveyttä noin metri, niska on lyhyt ja lihaksikas. Kädet ja jalat ovat leveät ja vahvat, eikä isovarvas ole niin erossa muista varpaista, kuin toisilla apinoilla. Koko gorillan massiivinen olemus ilmentää raakaa voimaa.

Uhanalaisuus

Gorilla on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Luokittelun mukaan lajiin kohdistuu äärimmäisen suuri uhka hävitä lähitulevaisuudessa luonnosta. Gorillalla on kaksi alalajia. Niistä toista, läntistä tasankogorillaa on jäljellä koko Afrikassa ehkä jopa 94 000 - toista alalajia vain muutama sata.

Rauhallinen jätti

Gorilla ei ole laisinkaan sellainen villi ja kesytön hirviö kuin yleisesti otaksutaan. Tavallisesti se on hyvinkin rauhaa rakastava eläin. Häirittynä kaikki suunnilleen vuotta vanhemmat gorillat, sekä naaraat, että urokset, rummuttavat rintaansa. Ihmisen kimppuun gorilla kuitenkin hyökkää varsin harvoin. Gorilla on ainakin yhtä älykäs, kuin simpanssi. Luonteeltaan se ei ole yhtä ailahtelevainen, vaan se on kärsivällisempi ja johdonmukaisempi.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat oikealla - Copyright Tambako The Jaguar


Gorilla Gorilla
Gorilla
Gorilla - viisas ihmisapina

Gorilla tarkkailee maailmaa ja ilmeikkäät kasvot kertovat mietteliäästä viisaudesta. Gorillan suuressa päässä korvat ovat verrattain pienet ja muistuttavat ihmisen korvia.

Gorillaperheen tai gorillalauman johtajana on aina iso ja väkevä uros, jota muut kohtelevat kuin ainakin alamaiset hallitsijaansa. Uros ei säästä pientä kuritustakaan, jos sille ei tuoda kyllin nopeasti sen haluamia herkkupaloja. Toisaalta, uros kohtelee suorastaan liikuttavan hellästi puolisoaan ja lapsiaan ja on valmis puolustamaan niitä henkeen ja vereen.
Jos gorillaa on haavoitettu tai tahallaan ärsytetty, käyttäytyy se kaikesta rauhallisuudestaan huolimatta vanhan eläinkirjan kuvauksen mukaan näin:

"Jos gorillaa on haavoitettu tai raivoon tahallaan ärsytetty, niin voi sitä ihmispoloista, joka silloin sen valtaviin kouriin joutuu! Onnettoman uhrin vatsan repiminen tai pääkallon murskaaminen on sille silmänräpäyksen työ. Kerrotaan, että jokin neekeriheimo oli käyttänyt seuduillaan asustavaa jättiläisgorillaa jopa pyövelinä. He ajoivat kuolemaantuomitun kovalla mekkalalla gorillan asuinpaikkaan, jolloin tuomio tuli tuossa tuokiossa toimeenpannuksi!"

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Tambako The Jaguar
Gorilla
Gorilla - väkivahva kukkulan kuningas ja peikko

Gorilla on yksi voiman symboleista. Urosgorillan massiivinen olemus puhkuu ja uhkuu voimaa - se on todellinen kukkulan kuningas. Gorillan iso, lihaksikas ruho on kuin sadun jättiläisen: leveät hartiat, kuperana kohoava rinta, lyhyt ja paksu kaula, jossa niska ja vartalo sekä pään takaosa muodostavat yhtenäisen suoran viivan, niin että pää näyttää olevan kaulatta kiinni vartalossa, naamassa leveä nenä, jonka sieraimet avautuvat suurina melkein eteenpäin, silmäkulmissa korkea harju - kaikki tuo tekee gorillasta kuin aidon peikon.
Suurimmilla gorilloilla on pituutta yli 2 m ja painoa voi olla 250 kg - mutta jopa 350 kg painoisia jättejä on tavattu. Syliväli on suuri - välimatka oikean käden keskisormen päästä vasemman käden keskisormen päähän voi olla 280 cm.

Gorillan ruumis on suurimmaksi osaksi villaisen karvan peitossa. Niska ja hartiat, käsivarret ja jalat ovat karvaisimmat - rinnalla ja vatsalla karvapeite on vähäisempi. Naama, kämmenet ja jalkapohjat sekä sormet ja varpaat ovat karvattomat.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Valerie/ucumari
Gorilla
Gorilla - lapsi

Lapsigorillan olemuksessa on vielä lempeyttä ja siroutta. Gorillan ruumiinrakenteessa on piirteitä, joissa se muistuttaa enemmän ihmistä, kuin simpanssi. Mitä enemmän gorilla vanhenee, sitä enemmän se menettää ihmisennäköisyyttään.
Gorilla
Gorilla - beibi

Hellyttävästä beibigorillasta ei uskoisi, millainen körmy siitä vielä kasvaa.
Gorilla
Gorilla Mpunga - nautiskelija

Gorillatkin ovat nautiskelijoita - mukava sää, maukas porkkana, elämä on ihanaa. Ensimmäisiä Euroopan eläintarhoihin tuotuja gorilloja oli vuonna 1875 Berliiniin tuotu Mpunga-niminen gorilla. Eläintarhassa se oppi syömään hedelmiä, makkaraa, juustoa, voileipää, maitoa, lihalientä, perunoita, porkkanoita, lihaa ja monenlaista muuta maukasta suuhunpantavaa. Sen ruokahalu oli pohjaton ja se syödä mussutti kaiken aikaa jotakin. Mpunga söi liemiruokiakin lusikalla, mutta käytti lusikkaa vain niin kauan, kuin hoitaja sitä tarkkasi ja hörppi liemen suoraan lautaselta heti, kun hoitajan silmä vältti.
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Tambako The Jaguar


Päivällisen jälkeen Mpunga otti parin tunnin ruokalevot ja oli sitten taas virkku leikkimään. Sen kerrotaan olleen erittäin siivo ja sävyisä ja se kohteli pikkulapsia hellävaroin, mutta telmi railakkaammin isojen lasten kanssa. Kaikkein mieluiten se nukkui hoitajansa kanssa samassa vuoteessa, sylikkäin, käsivarret kiedottuina hoitajan ympäri ja pää painettuna tämän rintaa vasten.
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***