Menu
Tunturisuden sivut
FILIPPIINIENKUMMITTELIJA (Tarsius syrichta) - (Linnaeus, 1758)

Pienet, vain 80 - 140 grammaa painavat filippiinienkummittelijat ovat kiehtovimpia kädellisiä. Nämä hyvin suurisilmäiset eläimet osaavat liikuttaa kalvomaisia korviaan. Nenä on karvainen ja sieraimet suuntautuvat sivulle päin. Turkki on paksu ja villava, mutta filippiinienkummittelijan 22 - 25 cm pitkä häntä on paljas. Koko pikkuruisen eläimen ruumiin pituus on 8 - 16 cm.

Sormissa ja varpaissa on pikkuruiset kynnet ja niiden alapuolella suuret, pyöreät, imukuppimaiset sormenkärjen laajennokset. Takajalan toisessa ja kolmannessa varpaassa on toisin, kuin muissa varpaissa, pitkät kynnet.

Filippiinienkummittelijoita elää Filippiineillä ja siellä sijaintipaikat ovat saaret Samar, Leyte, Bohol, ja Mindanao.

Erittäin uhanalainen

Filippiinienkummittelija on erittäin uhanalainen laji.

Sammakkomainen, rillipäinen, pillisäärinen pikkupoika - mummon silmälaseilla - housut puolitangossa

Näin kuvailee vanha eläinkirja värikkäästi ja maalailevasti kummituseläintä 70 vuotta sitten:

"Kummituseläin on meikäläisen rotan kokoinen, häntä ruumista pitempi, tupsupäinen. Sen koko olemuksessa on paljon sammakkomaista, erityisesti päässä. Tämä on muuten pyöreä, mutta kuono kohoaa siitä lyhyen keilan tavoin, suu on leveä, kaulaa on tuskin ollenkaan.

Eniten huomiota herättävät kuitenkin isot, pyöreät, keltaisina loistavat silmät, jotka ovat sen näköiset, kuin eläimellä olisi suuret, hyvin vahvat ja paksulinssiset, mummon silmälasit päässä.

Toinen omituisuus on jalkojen muodossa. Etujalat ovat lyhyet, takajalat sitä vastoin hyvin pitkät ja hoikat, nilkkaluut vallan huikeasti pidenneet; eläimen seisoessa jaloillaan se on kuin pilakuva rillipäisestä, pillisäärisestä pikkupojasta, jonka housut ovat puolitangossa.

Sormien ja varpaitten päässä on leveät, pyöreät levyt, aivan kuin lehtisammakolla. Niistä kohoaa etu- ja keskivarpaassa pysty, terävä koukkukynsi, kun taas muiden varpaiden ja kaikkien sormien kynnet ovat litteät."


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Olivier Jeannin
*Kuva oikealla Copyright Michael McDonough


Filippiinienkummittelija
Filippiinienkummittelija
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright jaya
Filippiinienkummittelija Filippiinienkummittelija
Elämää reviirillä

Filippiinienkummittelijan elinympäristöä ovat tiheät, rannikoilla sijaitsevat metsät. Ne viihtyvät myös viljelysten lähellä, missä on paljon ravintoa.

Kaikki kummittelijat liikkuvat yksin tai pareittain. Kullakin filippiinienkummittelijalla on oma reviirinsä, jonka merkitsemiseen virtsalla eläin käyttää runsaasti aikaa. Virtsa lasketaan joko suoraan oksille tai kiertoteitse - ensin sormiin ja niistä vasta oksiin.

Filippiinienkummittelija viettää pitkiä aikoja pystysuoriin runkoihin tarrautuneena ja voi nukkuakin rungolla, taikka oksalla pää nuokkuen. Oksien keskellä se liikkuu melko kömpelösti.

Pää kääntyy

Filippiinienkummittelija on yöeläin ja siksi sen silmät ovat suuret ja korvat hyvin liikkuvat. Silmiään eläin ei pysty liikuttamaan juuri minkään vertaa, mutta tämän korvaa se, että pää kääntyilee 180 astetta.

Sammakon loikkia

Vaikkakin kummittelija liikkuu puissa kömpelösti, niin puusta toiseen se siirtyy luikkaasti. Pitkien takajalkojensa avulla se loikkaa, oikaisemalla nopeasti takajalkansa ja sinkoutuu kuin sammakko ilmojen halki, laskeutuen oksalle tai rungolle häntä pystyssä ja jalat eteenpäin sojottaen.

Turkin huolellista hoitoa

Filippiinienkummittelija pitää hyvin huolta turkistaan. Se näykkii ja nuoleskelee turkkiaan ja rapsuttelee sitä takajalkojensa pitkillä kynsillä. Välillä se hieroo otsakarvojaan ojennukseen puun runkoa vasten.

Ääntelyä vain harvoin

Kummittelijat ovat hiljaisia eläimiä. Ne ääntelevät yleensä vain sukupuolitoimintojen aikana. Tällöin ääni on voimakas ja vikisevä.

Lihansyöjä

Kädelliseksi filippiinienkummittelija on kaikkien kummittelijoiden tapaan siitä erikoinen, että se syö ainoastaan lihaa. Ravintoon kuuluvat toukat, hyönteiset, liskot, sammakot ja ehkä myös pikkulinnut.

Lisääntyminen

Kantoaika on 6 kuukautta, yllättävän pitkä aika näin pienelle eläimelle. Kerrallaan syntyy vain yksi poikanen. Vastasyntyneellä on hyvin kehittynyt turkki, sen silmät ovat auki ja se pystyy heti takertumaan kiinni emon turkkiin sekä kiipeilemään itsekseenkin ympäriinsä. Yksin jätettynä poikanen istuu paikallaan ja vinkuu hiljakseen emon tuloon saakka. Lyhyille matkoille emo saattaa ottaa poikasen suuhunsa ja kuljettaa sitä mukanaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylempi kuva vasemmalla Copyright a is for äpOL
*Alempi kuva vasemmalla Copyright Jonjon Pascua


Taikauskoista pelkoa

Kaikki omituinen kummastuttaa ja voi herättää pelkoakin. Eläinkirja kuvasi 70 vuotta sitten kummituseläimen käyttäytymistä näin:

"Kummituseläin on kotiseudullaan kaikkialla harvinainen ja herättää omituisen ulkonäkönsä johdosta alkuasukkaissa taikauskoista pelkoa.

On aivan kuin kummituseläin tietäisi herättämänsä pelon, ja siksi joskus ilkikurisesti säikyttelee ja leikittelee allaan kulkevien ihmisten kanssa. Se nimittäin joskus aivan yllättäen hyppää puusta allakulkijan niskaan - joka luonnollisestikin kirkuu säikähtäneenä - eikä ole millänsäkään seurauksista. Päinvastoin, se antaa ottaa itsensä kiinni ja käyttäytyy hyvin tuttavallisesti."
Bohol
Bohol
Bohol
Bohol

Boholin saari on yksi niistä monista saarista, joilla filippiinienkummittelija elää.
Bohol
Bohol
Aina valpas

Filippiinienkummittelija on saalistavien petojen vuoksi aina varuillaan. Se pyörittää jatkuvasti päätään ja liikuttelee korviaan. Nukkuva eläin voi jättää toisen silmänsä unenkin ajaksi kokonaan tai osittain avoimeksi, mikä näyttää melko pelottavalta. Vaaran uhatessa eläin avaa suunsa ja esittelee hampaitaan, joilla se pystyy puremaan lujasti. Kuitenkin paras keino selviytyä uhkaavasta tilanteesta, on loikata nopeasti kuin sammakko muualle!

Outo ja viehkeä

Filippiinienkummittelija on yhtä aikaa sekä outo, että puoleensa vetävä. Eläintieteellisesti se on arvoituksellinen ja vastakohtainen eläin. Se on mahdollisesti, yhdessä muiden kummittelijoiden kanssa, alkeellisin nykyisin elävistä kädellisistä. Samalla se on myös sukua ns. kehittyneimmille kädellisille eli apinoille ja - meille ihmisille. Sitä kutsutaankin paikallisten asukkaiden keskuudessa "maailman pienimmäksi apinaksi".

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Niek van Son

Lähteet
Kodin suuri eläinkirja 4 - Weilin + Göös
IUCN
ADW Animal Diversity Web
Filippiinienkummittelija
Uninen filippiinienkummittelija - silmät painuvat...kiinni... Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright jhun111jhun
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***