Tunturisuden sivut
Ruostegueretsat (Procolobus)

Sekä ruostegueretsat että gueretsat kuuluvat nisäkkäiden luokassa Mammalia, kädellisten lahkoon Primates, ja siinä häntäapinoiden heimoon Cercopithecidae, ja siinä puolestaan lehtiapinoiden alaheimoon Colobinae.

Ruostegueretsojen sukuun kuuluvia lajeja ovat guineanruostegueretsa (Procolobus badius), kongonruostegueretsa (P. pennantii), ruostegueretsa (P. preussi), tananruostegueretsa (P. rufomitratus) ja oliiviruostegueretsa (P. verus).

Ruostegueretsat elävät päiväntasaajalla Afrikan sademetsissä. Ne oleskelevat suurimman osan ajastaan puissa, joissa ne syövät lehtiä. Lehtien ravintoarvo on heikohko, joten lehtiä pitää syödä runsaasti. Useimmat lajeista ovat uhanalaisia.

Gueretsat (Colobus)

Gueretsat ovat mustavalkoisia apinoita. Gueretsojen suvun tieteellisessä nimessä Colobus tulee kreikan kielen "raajarikkoa" merkitsevästä sanasta, sillä näillä apinoilla peukalo on pieni tynkä. Englantia puhuvissa maissa apinoiden nimenä on Colobus Monkey, ja tällaista colobus-apina nimeä näkee Suomessakin käytettävän.

Gueretsojen suvun lajeja ovat angolangueretsa (Colobus angolensis), gueretsa (C. guereza), valkohäntägueretsa (C. polykomos) ja musta gueretsa (C. satanas).

Gueretsat elävät Afrikassa, päiväntasaajalle sijoittuvissa maissa, joita ovat Kamerun, Guinea, Nigeria, Etiopia, Kenia, Tansania, Uganda ja Tsad. Ne ovat laumaeläimiä, ja viettävät aikaansa puissa 5 - 20 yksilön ryhmissä. Melkomoista meteliäkin ne pitävät kaikkien apinoiden tapaan, niin että mahdolliset ohikulkijat tietävät, kenen mailla ne liikkuvat.

Gueretsat syövät lehtiä, hedelmiä ja kasvinjuuria.

Gueretsa (Colobus guereza) - kuva oikealla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright tomosuke214
*Kuva oikealla Copyright Tambako the Jaguar
Colobus
Colobus Sademetsien akrobaatteja ja mestarihyppääjiä

Kaikilla neljällä raajallaan liikkuvat gueretsat ovat taitavia kiipeilijöitä, sademetsien akrobaatteja. Ne käyttävät liikkuessaan häntäänsä tasapainottamiseen ja ehkäpä viestittelevät toisilleenkin hännillään asioita.

Gueretsat hyppäävät leikiten yli kuuden metrin leiskauksia, puusta puuhun. Kun emogueretsa hyppää vauva rintapielissään roikkumassa tällaisen matkan, niin ihmisen pitäisi hypätä viisitoista metriä 25 kilon kantamuksen kanssa, jotta suoritus olisi samanlainen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Don McCrady

Lähteet
Evana Huffman: Colobus Monkey
Animal Diversity Web
Luonnontieteellinen Keskusmuseo: Nisäkkäiden nimet


Eri lajien eroja

Erilajiset gueretsat eroavat toisistaan sekä kooltaan, että joiltakin osin käytöstään. Oliiviruostegueretsa on kaikista lajeista pienikokoisin ja primitiivisin. Tämä laji kanniskelee pienokaisiaan suullaan. Eräillä lajeilla kaikki naaraat laumassa osallistuvat pienokaisten hoitoon ja ihailuun, joillakin lajeilla emot eivät anna muiden koskea jälkeläisiinsä. Joskus laumaan tuleva uros peräti surmaa jonkun pienokaisen, tehdäkseen tilaa omille tuleville lapsilleen.

Erikoisena ystävyydenosoituksena gueretsat röyhtäilevät toistensa kasvoille, sillä lehtipitoinen ruokavalio pitänee niiden vatsan melkomoisessa käymistilassa.
Colobus
Colobus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Wendkuni
*Kuva vasemmalla pikkugueretsa - Copyright Joachim S. Müller


Pikkugueretsa

Kuvassa vasemmalla pikkugueretsa. Turkin yleisväri on vaaleaa, mutta kyllä jo vauvasta gueretsan tunnistaa pyöreine silmineen.

Jumalan sanansaattajat

Gueretsoja pideään jumalan sanansaattajina. Tämä johtuu siitä, että gueretsat kiipeävät puiden latvuksiin, ja katselevat sieltä hiljaa ja hartaina sekä auringonnousua että -laskua.

Nämä jumalan sanansaattajat ovat myös hyvin söpöjä ja touhukkaita eläimiä, jotka monissa eläintarhoissa ympäri maailmaa vetävät luokseen sankat ihailijajoukot.

Guineanruostegueretsa (Procolobus badius temminckii) - kuva alinna.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva alla Copyright Steve Garvie
Colobus
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***