Menu
Tunturisuden sivut
PIKKUMARMOSETTI (Callithrix pygmaea) - (Spix, 1823)

Pikkumarmosetti on tunnettu aiemmin nimillä kääpiömarmosetti ja kääpiösilkkiapina. Sen tieteellinen nimi on ollut aiemmin Cebuella pygmaea. Se on maailman pienin apina.

Tieteellinen luokittelu

DomeeniEucaryaaitotumalliset
KuntaAnimaliaeläinkunta
PääjaksoChordataselkäjänteiset
AlajaksoVertebrataselkärankaiset
LuokkaMammalianisäkkäät
LahkoPrimateskädelliset
HeimoCebidaekierteishäntäapinat
SukuCallithrix marmosetit
Lajipygmaeapikkumarmosetti


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä vasemmalla ja oikealla - oikealla Copyright Joachim S. Müller
*Kuvat yllä oikealla - Copyright lhhs
Pikkumarmosetti


Neljän vuoden tauon jälkeen pikkumarmosetit palasivat Korkeasaaren eläintarhan lajistoon. Edelliset pikkumarmosetit olivat Korkeasaaressa syntyneet veljekset, jotka elivät 17-vuotiaiksi. Pikkumarmosetti on aiemmin tunnettu nimillä kääpiösilkkiapina tai kääpiömarmosetti. Tämä noin 15 cm pitkä ja noin 130 grammaa painava apinalaji elää luonnossa Länsi-Brasiliassa, Ecuadorissa ja Itä-Perussa.

Lisätiedot www.korkeasaari.fi
Kuvaus: Henrik Sundén
Korkeasaaren arkisto (2012)
Pikkumarmosetti
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Joachim S. Müller
Pikkumarmosetti
Ominaisuuksia

Pituutta tällä maailman pienimmällä apinalla on vain 15 cm ja painoa 100 - 150 g. Urosten paino noin 140 g ja naaraiden 120 g. Hännän pituus on 15 - 20 cm. Pienen kokonsa vuoksi lajia kutsutaan paikallisten ihmisten keskuudessa taskuapinaksi taikka pikkuleijonaksi.

Pikkumarmosetin turkki on hieno, pehmeä ja tiheä. Pään ja kaulan ympäri kiertävä pitkä karvasto muistuttaa harjasta. Urokset ja naaraat ovat hyvin samannäköisiä, naaraat ovat vain hitusen pienempiä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Joachim S. Müller


Maailman pienin apinalaji teki paluumuuton Korkeasaareen

Korkeasaaren eläintarha on saanut uusia asukkaita. Eläintarhaan on muuttanut neljän vuoden tauon jälkeen maailman pienin apinalaji, pikkumarmosetti. Pikkumarmosetti on aiemmin tunnettu nimillä kääpiösilkkiapina tai kääpiömarmosetti.

Korkeasaaresta kerrotaan, että uudet tulokkaat ovat melkein viisivuotias uros ja tämän puoliso. Uros saapui syyskuussa Tanskasta ja naaras puolestaan Englannista.

- Tällä hetkellä uros piilottelee tarhan yläosassa, mutta naaraan voi nähdä esimerkiksi mahlapölkyllä. Kummatkin yksilöt ovat siis tarhassaan joka päivä, eläintarhasta kerrotaan.

Pikkumarmosetti on noin 15 senttiä pitkä ja painaa noin 130 grammaa. Eläintarhan toiveena on, että jonain päivänä Korkeasaareen syntyisi maailman pienimmän apinalajin pienen pieniä poikasia. (Vantaan Sanomat 2.11.2012)
Pikkumarmosetti
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Joachim S. Müller
Levinneisyys

Elää Etelä-Amerikassa Amazonin yläjuoksulla - sekä Perun, Ecuadorin, Kolumbian, Bolivian ja Brasilian metsissä.

Elintavat

Pikkumarmosetit ovat päiväeläimiä ja viihtyvät suurimman osan ajastaan puissa. Niillä on oma reviirinsä, jolla ne pysyttelevät.

Ravinto

Kaikkiruokaisille pikkumarmoseteille maistuvat hyönteiset, hedelmät, lehdet ja kumipuun kumi.

Pääasiallinen ravinnon lähde on puiden hartsi ja mahla (67 % ravinnosta), erilaiset hyönteiset ja hedelmät. Hyönteisten osuus ravinnosta on isompi kuin muilla silkkiapinalajeilla. Mahlaa ja hartsia erittyy puiden rungoista, kun esimerkiksi hyönteiset vaurioittavat puuta. Pikkumarmosetit ja seitsemän muuta silkkiapinalajia ovat ainoita kädellisiä, jotka pystyvät kaivamaan hartsia ja mahlaa esiin terveestäkin puusta.
Silkkiapinoiden etuhampaat ovat melkein kulmahampaiden kokoiset ja alaetuhampaat ovat talttamaiset. Silkkiapinat iskevät yläetuhampaansa puunkuoreen ja jyrsivät sitten alaetuhampailla kuoreen uran. Tuottoisimpia mahlapuita puolustetaan koko perheryhmän voimin. Tarhaoloissa jäljitellään mahlaa Marmoset Gum- jauheella, joka sekoitetaan veteen ja tarjoillaan pölkyistä, joihin on porattu reikiä. Näin pikkumarmosetit saavat tarvitsemiaan ravintoaineita mahdollisimman luonnollisella tavalla. (korkeasaari.fi)

Lisääntyminen

Pikkumarmosetit elävät pieninä perheryhminä, joissa vain yksi naaras lisääntymiskaudella lisääntyy. Kantoaika on 130 - 150 vuorokautta ja poikasia syntyy usein kaksi. Poikasen syntymäpaino on 15 g.
Pikkumarmosetti
Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright Joachim S. Müller
Pikkumarmosetti
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***