Menu
Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Toshihiro Gamo


HERTTUA-APINA (Pygathrix nemaeus) - (Linnaeus, 1771)

Vanhan maailman häntäapinoiden heimossa (Cercopithecidae), lehtiapinoiden sukuun (Pygathrix) kuuluvalla herttua-apinalla on pituutta 61 - 76 cm. Sen kirjava turkki on lyhyt ja tiheäkarvainen ja hohtaa silkkisenä. Häntä on yhtä pitkä, kuin koko apina, eli 56 - 76 cm. Urosten paino on noin 11 kg ja naaraiden 8 kg.

Herttua-apina on yksi kaikkein värikkäimmistä kädellisistä. Sillä on tavallaan kuin "vaatteet yllään". Sen jalkoja peittävät ikäänkuin kastanjan punaruskeat sukat ja käsissä on kyynärvarren pituiset, valkoiset käsineet. Puvustuksen viimeistelevät mustat kädet ja jalat. Kullanhohtoisia kasvoja kehystävät valkoiset, pitkät pulisonkikarvat, jotka uroksella ovat huomattavan muhkeat.

Herttua-apinan ruokavalio

Herttua-apinat syövät pelkästään kasvisravintoa ja erityisesti lehtiä. Kaikki herttua-apinan tarvitsema neste tulee sen syömän ravinnon mukana, eikä sen siksi tarvitse laskeutua puusta maahan erikseen juomaan. Ruokavaliossa on 50 eri kasvilajiketta, mutta ei laisinkaan mitään eläinlajeja.
Herttua-apina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla yllä - Copyright Peter Miller


Levinneisyys

Herttua-apinoita elää Kaakkois-Aasian tropiikissa ja siellä Itä-Laosissa, Itä-Kambodzassa, Keski- ja Etelä-Vietnamissa sekä Kiinalle kuuluvalla Hainan-saarella. Sosiaalisina eläjinä herttua-apinat viihtyvät apinoiden tapaan laumoissa, joissa on 5 - 15 yksilöä, mutta jopa 50 herttua-apinan laumoja on tavattu.
Ilmeikkäät kasvot ja pömppämaha

Herttua-apinat kommunikoivat keskenään, käytellen laajaa kirjoa erilaisia ilmeitä kasvoillaan. Niiden kasvisravintoon erikoistunut maha on suuri ja antaa herttua-apinalle sen pyöräkkä- eli pömppämahaisen ulkomuodon.

Herttua-apina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright steve eng
Herttua-apina
Herttua-apina
Herttua-apina
Herttua-apinan suloisuutta

Uhanalainen herttua-apina on tunnettu viehkeästä olemuksestaan. Se on tunnettu myös henkeäsalpaavan pitkistä hypyistään. Herttua-apinat viettävät tavallisesti hiljaiseloa syöden, torkkuen ja hoivaten toistensa turkkeja.
Jos herttua-apinoita ei uhkaa mikään vaara, ne saattavat liikkua puissa, pitäen melkomoista meteliäkin. Vaaran uhatessa kaikki hiljenevät ja kiitävät äänettömästi hyppien puista puihin, kadoten pois piiloihinsa.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Toshihiro Gamo
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***