Menu
Tunturisuden sivut
KEISARITAMARIINI (Saguinus imperator) - (Goeldi, 1907)

Tamariinit muodostavat kynsiapinoiden heimossa oman sukunsa. Niiden lähisukulaisia ovat mm. silkkiapinat. Etelä-Amerikan metsien puissa elävät vilkkaat apinat hyppelevät oksalta toiselle ja kiipeilevät puissa vahvojen kynsiensä avulla. Tamariinit päästelevät hyvin korkeita ääniä, joista osa on ihmiskorvalle kuulumattomia.

Keisaritamariini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa - Copyright © Tambako The Jaguar
*Kuva yllä - Copyright
© Steve Wilson


Saksan keisarilla, Vilhelm II:lla oli melko samanlaiset, pitkät viikset, kuin tällä apinalajilla. Niinpä apina luontevasti nimitettiinkin keisaritamariiniksi. Tosin on syytä mainita, että viikset ovat kummallakin lähinnä samanväriset, eli vaaleat. Keisarilla ne kuitenkin sojottivat aikanaan ylöspäin, keisaritamariinilla alaspäin. Joka tapauksessa, musta pää ja valkoiset viikset antavat lajille oman, erityisen keisarillisen ulkonäkönsä.

Levinneisyys

Keisaritamariini elää Amazonin valuma-aleen lounaisosassa Perun itäosissa, Bolivian pohjoisosissa sekä Brasilian läntisissä osavaltioissa Acressa ja Amazonaksessa.

Ravinto

Kaikkiruokaisten keisaritamariinien mieluisaa naposteltavaa ovat hedelmät, hyönteiset, pikkueläimet, linnut ja linnunmunat, liskot ja hämähäkit sekä sammakot.
Keisaritamariini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nancy Carradine




Päiväeläimiä

Keisaritamariinit ovat aktiivisia päiväaikaan. Ne ovat valoisana aikana liikkeellä kaiken aikaa, etsien syötävää.

Ei uhanalainen

Laji ei ole uhanalainen, vaikka määrää ei tarkasti tiedetä. Niiden suurin uhka on Amazonin metsien hakkuu, mikä tuhoaa sopivat elinympäristöt.

Lisääntyminen

Lisääntymiskykyisiä keisaritamariinit ovat 1,5 vuoden ikäisinä. Laumassa vanhin naaras lisääntyy, yhdessä parin vanhimman uroksen kanssa. Kantoaika on noin 140 vrk. Syntyneen poikasen hoivailuun osallistuu koko lauma, kannellen sitä vuoron perään selässään - osoituksena lauman suuresta yhteenkuuluvuuden tunteesta.
Ominaisuuksia

Koko pituus tällä miniapinalla on vain 25 cm, häntä on pidempi, eli 35 cm. Ei painokaan suuri ole, vain 300 - 400 grammaa.

Laumaeläimiä

Keisaritamariinit elävät pieninä ryhminä, joissa on 2 - 8 jäsentä. Ryhmää johtaa joukon vanhin naaras. Joskus ryhmässä voi olla enimmillään 15 keisaritamariiniakin. Pienestä koostaan huolimatta keisaritamariinit pitävät omia alueitaan hallinnassaan, joita ne yhdessä puolustavat tarvittaessa. Niitä saalistavien petojen on hyvin vaikeaa napata kiinni keisaritamariinia, joka pikkuruisena sukkelasti katoaa viidakon kätköihin ja puihin.

Lemmikkinä ja eläintarhoissa

Keisaritamariinit viihtyvät hyvin sekä lemmikkeinä että eläintarhoissa, ollen kilttejä, sopeutuvaisia ja iloisia.

Keisaritamariini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright globetrotter_rodrigo


Tähystä puihin Amazonilla!

Nämä ihastuttavat, oravan kokoiset nisäkkäät ovat luonnon onnellisimpia ja leikkisimpiä luomuksia. Kun seuraavan kerran kuljet Amazonin rantaviidakoissa ja kuulet pääsi päältä hentoa, kuin lintujen tirskettä, niin katso nopeasti ylös! Siellä ei ehkä olekaan lintu, vaan joukko keisaritamariineja, jotka seuraavat valppaina kulkuasi.
Keisaritamariinivauva
Keisaritamariinivauva - ikä kolme viikkoa. All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Bo Jonsson - Used with permission.
Keisaritamariini
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Simon Dyson
Keisaritamariini
Lähteet
IUCN
It's nature - let's discover! - Emperor Tamarin
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako The Jaguar
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***