Menu
Tunturisuden sivut
Rengashäntämaki (Lemur catta)

Rengashäntämaki tunnettiin aiemmin nimellä kissamaki.

Ominaisuuksia

Rengashäntämaki on päiväeläin, joka viettää suuren osan ajastaan, eli 33 %, maan pinnalla, muun ajan puissa ja pensaissa. Laji elää laumoina, joissa on tyypillisesti 13 - 15 yksilöä. Suurimmissa laumoissa voi olla jopa 40 rengashäntämakia.

Tällainen lauma pysyttelee aloillaan kolmen neljän päivän ajan ja muuttaa sen jälkeen etsimään syötävää toiseen paikkaan, kuitenkin keskimäärin vain noin kilometrin etäisyydelle.

Liikkuessaan rengashäntämaki joko kävelee taikka juoksee ja pitää pitkää häntäänsä pystysuorassa, ylöspäin.

Rengashäntämaki

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar


Varsin pienen rengashäntämakin ruumiin pituus on 39 - 46 cm. Sillä on painoa 2,3 - 3,5 kg. Rengashäntämaki tunnetaan 60 cm pitkästä, tuuheasta hännästään, jossa vuorottelevat mustat ja valkoiset rengaskuviot.



Suuria silmiä ympäröivät mustat alueet ja näyttää hieman siltä, kuin rengashäntämakin kasvoilla olisi naamari. Tämä musta on itse asiassa rengashäntämakin mustaa ihoa, joka näkyy myös kuonossa ja sukuelimissä.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Mathias Appel




Ravinto

Ravinto koostuu kasvikunnan tuotteista ja hyönteisistä. Laumana aterioivat rengashäntämakit käyttelevät taitavasti pieniä, mutta vahvoja ja notkeita sormiaan ja työntelevät suuhunsa erilaisia hedelmiä, lehtiä ja muita kasviksia.

Ohessa tulevat napostelluiksi heinäsirkat ja muut rapeanmaukkaat hyönteiset. Joskus ruokalistalla voi olla myös pieniä lintuja, jos niitä sattuu jäämään rengashäntämakin näppeihin.

Tamarindi

Tamarindi on melko hidaskasvuinen puu, joka voi kasvaa 20 metriä korkeaksi ja saavuttaa 200 vuoden iän. Kuvassa tamarindipuun hedelmä. Se on alkuvaiheessa 6 - 15 cm:n pituinen käyrä palko, joka muuttuu ruskeaksi myöhemmin.

Rengashäntämakit ovat mieltyneet erityisesti tamarindipuun hedelmiin, joita ne voivat oksilla istuskellen ja nautiskellen napostella tuntikausien ajan. Joinakin aikoina vuodesta tamarindipuun hedelmät muodostavat puolet kaikesta rengashäntämakin ravinnosta, joten niillä on lajin selviytymisen kannalta erityisen suuri merkitys.
Rengashäntämakin levinneisyys

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright Visionholder


Levinneisyys

Rengashäntämaki on endeeminen laji, jolla on pieni ja rajoittunut esiintymisalue Madagaskarin lounaisissa osissa. Madagaskar (viralliselta nimeltään Madagaskarin tasavalta, malagassiksi Repoblikan'i Madagasikara) on saarivaltio Intian valtameressä noin 640 km päässä Afrikan itärannikosta.

Alueella elää rengashäntämakin ohella useita muita makilajeja. Keskinäistä kilpailua näiden muiden lajien kanssa rengashäntämakeilla ei juuri ole, sillä useat näistä muista makeista ovat yöeläimiä.

Lisääntyminen

Naaraat parittelevat useiden urosten kanssa. Päästäkseen parittelemaan, joutuvat urokset ensiksi kiivaastikin tappelemaan keskenään. Uroksilla on hajurauhasia, joista ne leyhyttelevät hännällään voimakasta tuoksua kilpailevan uroksen kasvoille, tyrmätäkseen tämän pois kisailusta. Samalla tavalla urokset yrittävät huumata naaraan suosiolliseksi paritteluun, leyhyttelemällä kiihottavaa tuoksuaan hännällään naaraan kasvoille.

Poikanen syntyy aikanaan tarraten kiinni emonsa vatsapuollelle, josta se siirtyy pariviikkoisena ratsastamaan emonsa selässä. Kolmen neljän viikon ikäisenä poikanen ottaa ensimmäiset, haparoivat askeleensa. Seuraavien viiden kuukauden kuluessa poikanen pikku hiljaa itsenäistyy, vaikka pitääkin edelleen tiivistä yhteyttä emoonsa ja nukkuu tiukasti sen seurassa.

Rengashäntämaki

Lähteet
Primate Info Net
ADW Animal Diversity Web
IUCN
Rengashäntämaki
Hämmästys...
Rengashäntämaki
Emo poikasineen
Rengashäntämaki
Syömässä
Rengashäntämaki
Perhe-elämää Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jaydot
Rengashäntämaki
Turistielämää Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Daves Portfolio
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***