Tunturisuden sivut

Ponit

Poneja käytetään pääasiassa lasten ja nuorten ratsuina, mutta myös vaunuponeina ja nykyisin myös raviponeina.

Ponit ovat pienikokoisia hevosia, ja niissä on suuri määrä eri rotuja. Kansainvälinen säännöstö määrittää, että ponin säkäkorkeus on enintään 147 cm. Kaikki tätä pienemmät hevoset eivät kuitenkaan ole poneja. Esimerkiksi arabianhevosten säkäkorkeus on usein vain 140-150 cm, mutta ne ovat silti ehdottomasti hevosia ja niillä on hevosen rakenne ja ominaisuudet. Suomessa noudatetaan aina hevosen alkuperämaan käytäntöä. Siltikin, rajanveto ponien ja hevosten välillä ei ole kaikissa tapauksissa yksiselitteistä.

Aidoilla poneilla on määrätyt poniominaisuudet, joita ovat lyhyet jalat ja syvä runko. Parhaiten aitoja poneja edustavat ehkä Britannian ja Irlannin mountain and moorland-rodut. Nämä ainutlaatuiset eläimet ovat eläneet saarivaltion eristetyissä olosuhteissa vuosituhansien ajan. Poneille on tyypillistä neuvokkuus ja älykkyys, jotka usein puuttuvat niiden suuremmilta serkuilta.

Poni valmiina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Iain Cameron

Ponit ja risteytysponit

Puhdasrotuisia poneja jalostetaan alkuperämaiden rotumääritelmien mukaan. Risteytysponit ovat hevosten ja rotuponien jonkinasteisia risteytyksiä. Ne eivät siis koskaan ole kahden eri ponirodun risteytyksiä. Risteytysponissa täytyy olla vähintään neljännes ponia, eikä sen emän ja isän säkäkorkeuksien keskiarvo saa ylittää 148 cm:ä.

Shetlanninponi
Shetlanninponi

Shetlanninponivarsa ja -poni.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Erin

Suomessa shetlanninponi yleisin

Eniten Suomessa kasvatetaan shetlanninponeja. Shetlanninponi sopii sekä lasten ratsuksi, että ajoponiksi - mutta myös ihan vain lemmikkieläimeksikin. Suomeen on tuotu eniten shetlanninponeja Ruotsista, Hollannista ja Isosta-Britanniasta.

Poniratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rain0975

Ratsuponi

Oma ponityyppinsä on ratsuponi. Se ei näytä ponimaiselta. vaan hevoselta, josta se on ikäänkuin pienoismalli. Kuitenkin sillä on kaikki ponin selvät tunnusmerkit: sillä on pieni pää, älykäs ja rohkea ilme, hyvät lavat ja hyvä muttei liian leveä etuosa, vahvat jalat ja lujat kaviot. Kuten sen nimikin sanoo, sitä jalostetaan erityisesti ratsastustarkoituksiin ja -kilpailuihin - mutta myös näyttelyihin.

Ratsuponi kuuluu brittiläisiin menestystarinoihin, vaikka sen jalostus alkoi pikemminkin sattumalta kuin suunnitellusti. Britannian lapset käyttivät 1900-luvun alusssa ratsuinaan alkuperäisiä, paikallisia poneja. Mihinkään erikoistuneeseen jalostukseen ei ollut suuremmalti kiinnostusta. Kun hevosnäyttelyihin alettiin 1920-luvun alussa perustaa poniluokkia, innostuneet kasvattajat saivat idean risteyttää viehättäviä walesin- ja dartmoorinponeja pienten englantilaisten täysveristen ja arabianhevosten kanssa. Tuloksena oli tyylikäs ratsuponi, jonka jälkeläisiä näemme tämän päivän näyttelykehissä.

Fellponi

Fellponi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa yllä, fellponi - Copyright © Flickr/Andrew

Ponirotuja

Hevosia Dalesinponi

Karaistunut dalesinponi on kotoisin Britannian pohjoisosista. Se on hyvin kestävä poni, joka on palvellut ihmistä jo hyvin kauan kuormahevosena ja maataloustöissä.

Hevosia Fellponi

Kaunis ja karkeatekoinen fellponi on urheilullinen ja monipuolinen, vanhaa brittiläistä perua oleva ponirotu. Sitä on käytetty sekä ratsuna että kuormahevosena. Vuosien mittaan siitä on kehittynyt viehättävä ratsuponi, jonka ominaisuuksiin kuuluvat rehellisyys, älykkyys ja ystävällisyys.

Hevosia Dartmoorinponi

Jo vuosisatojen ajan on tämä lujatekoinen poni elänyt Britannian eteläisimmillä nummilla. Kokonsa ja ilahduttavan rauhallisen luonteensa vuoksi sopii erinomaisesti lapsen ensimmäiseksi ratsuksi.

Hevosia Exmoorinponi

Pieni, takkuinen, tyypillisimmillään ruunikko exmoorinponi on vanhin ja alkukantaisin Britannian alkuperäisistä poniroduista. Nykyisin ovat mukana kaikessa hevosurheilussa.

Hevosia Newforestinponi

Englannissa nämä ponit ovat vaeltaneet New Forestin metsissä jo vuosisatojen ajan. Rodulla on erityisen jalosydäminen, lahjakas ja ystävällinen luonne.

Hevosia Connemaranponi

Hämmästyttävän ketteryyden ja kestävyyden saavuttanut connemaranponi on elänyt vuosisatojen ajan Irlannin syrjäisillä, vuoristoisilla seuduilla.

Hevosia Shetlanninponi

Suomessa yksi yleisimmistä poniroduista on shetlanninponi. Se on kotoisin Skotlannista, Etelä-Grönlannin korkeudella sijaitsevilta Shetlandinsaarilta.

Hevosia Walesinponi ja walesincob

Kauneimpia brittiläisiä hevosrotuja, jotka tunnetaan älykkyydestään, ystävällisyydestään ja tasapainoisesta luonteestaan.

Joko poneja taikka hevosia ovat myös:

Hevosia Amerikanponi
Hevosia Baskirianponi
Hevosia Gotlanninruss
Hevosia Hackneyponi
Hevosia Haflinger
Hevosia Islanninhevonen
Hevosia Kerryboginponi
Hevosia Lundynponi
Hevosia Mongolianhevonen
Hevosia Newfoundlandinponi
Hevosia Sable Islandinponi
Hevosia Vuonohevonen
Hevosia Ylämaanponi
Hevosia Basutoponi

Minihevonen ja neito

Miniatyyrihevonen ja neito.

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Shaun Chapman - Used with permission.

Minihevoset

Minihevosiin eli miniatyyrihevosiin (Miniature horses) kuuluvia rotuja ovat: amerikkalainen minihevonen eli amerikanminiatyyrihevonen (American Miniature Horse), argentiinalainen minihevonen eli falabella, sekä eurooppalainen minihevonen. Milloin hevonen on minihevonen, määräytyy sen korkeuden mukaan. Minihevosten säkäkorkeus on korkeimmillaan noin 86 - 97 cm. Tämä korkeusmitta vaihtelee eri maiden kantakirjamäärittelyissä.

Minihevoset ovat ystävällisiä ja tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa. Minihevosia pidetään ikäänkuin lemmikkeinä. Niillä voidaan vedättää myös pieniä kärryjä. Pienestä koostaan huolimatta minihevosillakin on hevosten ominaisuudet ja siksi niitäkin täytyy käsitellä samalla tavalla, kuin hevosia. Minihevoset elävät noin 25 - 35 vuoden vanhoiksi.