Tunturisuden sivut
Al capone

Al Capone

Al Capone - italialaisen siirtolaisen poika, yhdysvaltalainen gangsteri - kieltolain aikana syntyneen rikollisjärjestön ja koko amerikkalaisen mafiarikollisuuden keulakuva ja symboli, salakapakoitsija, "käytettyjen huonekalujen kauppias" - Chicagon gangsterikuningas ja renessanssiruhtinas.

Tunturisuden sivuja Al Capone

Algoth Niska

Algoth Niska (1888 - 1954) oli legenda jo eläessään. Hän oli suurseikkailija ja herrasmiesrikollinen - ja ennen kaikkea salakuljettajien kuningas.

Tunturisuden sivuja Algoth Niska

Alcatraz - vankila ja vankilasaari

Hymy hyytyy vieläkin Alcatrazissa. Vaikka vangit ovat poistuneet saarelta jo vuonna 1963, niin vielä nykyisin, päivittäin saarelle saapuvat yli 4 000 vierailijaa kohtaavat sen saman ahdistuksen ja epätoivon tunnelman, joka on takertunut ikiajoiksi vankilasaaren rakenteisiin. Sanotaan, että kaikki iloisimmatkin tulijat saapuessaan, viimeistään saarelle laiturilla astuessaan vakavoituvat ja alkavat kuin säikähtäneinä varoa jotakin. Alcatraz on musertava paikka, joka hiljaisenakin, aikojen takaa tarinoitaan kuiskaillen ja huokaillen, puhuttelee ja ottaa pienen ihmisen valtaansa.

Tunturisuden sivuja Alcatraz - vankila ja vankilasaari

Jättiläismäinen taidevarkaus

Ranskalainen Stéphane Breitwieser matkusteli ympäri Eurooppaa vuosina 1995 - 2001, työskennellen tarjoilijana ja keittiöapulaisena. Tällä matkakiertueellaan hän varasti 239 erittäin arvokasta taideteosta 172:sta museosta. Hän teki tällaisen anastuksen keskimäärin joka 15. päivä. Hänen täten haltuunsa saamansa taidekokoelman arvoksi on arvioitu vähintäänkin kymmeniä miljoonia euroja, mutta jopa 150 miljoonaa euroa.

Tunturisuden sivuja Maailman mestarillisin taidevaras

Matti Haapoja

Isossakyrössä, Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1845 syntynyt Matti Heikinpoika Haapoja on yksi Suomen rikoshistorian 1800-luvun tunnetuimmista rosvoista, rakkareista, hevosvarkaista ja murhamiehistä. Hänen nimensä yhdistetään sellaisiin maineikkaisiin puukkojunkkareihin, kuin Isontalon Antti ja Rannanjärvi. Matti Haapojan yhteydessä on muistettava Mathilda Wrede, mitä ihmeellisin ja kunnioitettavin ihminen Suomen historiassa - hieno suomenruotsalainen, aatelinen nainen, vapaaherratar ja paronitar, kansainvälinen legenda, protestanttinen "iloinen pyhimys", sisälähetystyöntekijä, vankilaevankelista ja vankien inhimillisen kohtelun puolestapuhuja, joka halusi olla kaikkien vankien, vähäosaisten ja pakolaisten ystävä.

Tunturisuden sivuja Matti Haapoja ja Mathilda Wrede

Suuri junaryöstö

Suurta junaryöstöä on kuvailtu kaikkien aikojen rikokseksi ja se hätkäytti ainutlaatuisuudellaan koko maailman seuraamaan näitä tapahtumia. Tässä erittäin tarkasti ja huolellisesti suunnitellussa ja valmistellussa Glasgowin - Lontoon kuninkaallisen postijunan (Royal Mail train) ryöstössä ryöstäjien haltuun siirtyi 120 säkillistä rahaa, 2,6 miljoonaa puntaa. Nykyrahaksi muutettuna summa olisi noin 50 miljoonaa euroa. Rahasäkkien yhteenlaskettu paino oli kaksi ja puoli tonnia eli 2 500 kg.

Tunturisuden sivuja Suuri junaryöstö

Alcatrazin lintumies

Robert Franklin Stroud tuntee kutsumanimen Alcatrazin lintumies. Kun katsoo kuvasta avoimin silmin ja vakuuttavan rehdisti katselevaa, leppeästi hymyilevää miestä, niin on vaikea uskoa, että hän on ollut yksi Yhdysvaltain pelätyimmistä rikollisista. Häntä ei kuitenkaan muisteta niinkään rikoksistaan, vaan kanarialinnuista, joita hän hellien vaali ja kasvatti sellissään.

Tunturisuden sivuja Alcatrazin lintumies

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes on maailman kuuluisin ja paras yksityisetsivä, mestarisalapoliisi vailla vertaa. Ei ole sellaista rikosta, jota Sherlock Holmes ei kykenisi selvittämään. Tutkimuksissaan Holmes käyttää hyväkseen ainutlaatuista päättelykykyään, ihmistuntemustaan ja monien eri tieteen alojen erityistuntemuksiaan. Keskustelut rikoksiin liittyvien ihmisten ja epäiltyjen kanssa ovat Holmesille tärkeitä, sillä niissä hän saa kaivetuksi esille tärkeitä seikkoja. Vaikenevakin rikollinen kertoo ja paljastaa vaietessaan Sherlock Holmesille tahtomattaankin paljon. Psykologisilla kyvyillään Holmes onnistuu kaivamaan ihmisistä esille mitä erinäisimpiä puolia, vaikka nämä kuinka yrittävät hämätä ja harhauttaa.

Tunturisuden sivuja Sherlock Holmes

Karibian piraatit

Karibian piraatit on käsite, joka nostaa heti mieliimme kiehtovan ja jännittävän kuvan entisaikojen merten paholaisista, merirosvoista. Piraatit ilmestyivät Karibian vesille 1500-luvulla, Amerikan löytämisen jälkeen.

Tunturisuden sivuja Piraatit - Karibian paholaiset

Villin Lännen lainsuojattomat ja seriffit Tunturisuden sivuilla

Billy the Kid

Billy the Kid

Henry McCarty, joka tunnetaan paremmin nimellä Billy the Kid, on yksi lännen kuuluisimmista lainsuojattomista. Herraskaisiin hienostelutaipumuksiin liittyvä, päinvastaisuutta edustava taipumus käytellä tuliaseita ja vieläpä hyvin, tekivät yhdessä Billystä ristiriitaisen hahmon. Hänestä tuli elämänsä myötä yhtä aikaa sekä pahamaineinen lainsuojaton, että Villin Lännen myyttinen hahmo, jota monet jälkeen päin ovat ihailleet.

Tunturisuden sivuja Billy the Kid

Tom Horn

Tom Horn

Tom Horn oli sankari, legenda, vankkureidenajaja, karjapaimen, lainvalvoja, seriffi, marshal, ranger, intiaanisotien tiedustelija ja jäljittäjä, sotilas, seikkailija, öljyn- ja kullanetsijä, rodeomestari, palkattu asemies, Pinkertonin agentti eli etsivä ja karjapoliisi - ja syyttömänä hirtetty.

Tunturisuden sivuja Tom Horn

Bat Masterson

Bat Masterson ja veljet

Herrasmiestyylisen Bat Mastersonin ulkoinen olemus ei hämännyt heitä, jotka tiesivät hänen maineensa. Kuvassaankin hänestä välittyy tehokkaasti hiljainen, kaikkeen valmis haaste ja uhka, joka ei jätä tilaa vastaväitteille. Myös kaksi Bat Mastersonin veljeä työskenteli lainvalvojana, joten he olivat samanlainen seriffiveljesten sarja, kuin Earpitkin, heidän hyvät ystävänsä.

Tunturisuden sivuja Bat Masterson ja veljet

Villi (Hurja) Bill Hickok

Villi (Hurja) Bill Hickok

Villi Bill Hickok oli toisena osapuolena Villin Lännen kautta aikain ensimmäisessä kaksintaistelussa. Hän edusti Lännen kirjavassa kulkijoiden joukossa dandyja, joille korea puku ja makea elämäntapa olivat tärkeitä. Yli sata miestä revolverisankarin urallaan ampunut Villi Bill Hickok kohtasi oman matkansa päätepisteen Etelä-Dakotan Deadwoodissa, tullessaan takaapäin päähänsä, takaraivoon ammutuksi korttipöydässä istuessaan.

Tunturisuden sivuja Villi (Hurja) Bill Hickok

Earpin veljekset

Wyatt Earp ja veljet

Wyatt Earp ja hänen veljensä ovat yksi suurimmista sankaritarinoista Amerikan Villin Lännen aikojen historiassa. Wyatt Earp on myyttinen amerikkalaisuuden edustaja, kaikkien lainvalvojien esikuvallinen hahmo ja ikoni. Kaikkien suurmiesten tapaan häneenkin liittyy arvoituksellisuutta eikä hänkään ole säilynyt ilman kielteistä arvosteluakaan. Siltikään, ei ole olemassa toista amerikkalaista sankarihahmoa, joka olisi saanut osakseen yhtä paljon ihailevaa kiinnostusta, kuin Wyatt Earp.

Tunturisuden sivuja Wyatt Earp ja veljet

Junaryöstöt ja Renon joukkio

Junaryöstöt ja Renon joukkio

Yhdysvaltain ensimmäinen junaryöstö tehtiin vuonna 1866, jolloin Renon joukkio ryösti Ohio-Mississippi-rataa liikennöineen junan ja sai saaliikseen 16 000 dollaria. Monet rikollisjoukkiot ottivat Renon joukkiosta esimerkkiä ja seurasi vuosikymmeniä kestänyt junaryöstöjen aika.

Tunturisuden sivuja Junaryöstöt ja Renon joukkio

Revolverisankari

Revolverisankarit ja pyssymiehet

Seriffit ja muut lain puolella aseineen taistelleet olivat revolverisankareita (gunfighters) kun taas lainsuojattomat aseineen olivat pyssymiehiä (gunmen). Molempiin ryhmiin kuului kylmäverisiä ja taitavia ampujia ja molempien tavoite oli sama, tehdä selvää vastustajasta.

Tunturisuden sivuja Revolverisankarit ja pyssymiehet

Revolverisankari

Seriffit ja marshalit

Järjestyksen pidon ammattilaisia edustivat seriffit ja apulaisseriffit, joita palkattiin aluksi kaupunkeihin valvomaan lakien noudattamista - sekä marshalit ja apulaismarshalit. Useinkin lainvalvojien omakin tausta oli värikäs, sillä he enimmäkseen olivat revolverisankareita.

Tunturisuden sivuja Seriffit ja marshalit
Tunturisuden sivuja Ensimmäiset naisseriffit

Hirsipuun rauhoittavaa huminaa

Hirsipuun rauhoittavaa huminaa

Kuvassa yllä on rakennettu hirsipuu, mutta usein hirttoköysi Villissä Lännessä ripustettiin kyllin vankan, kasvavan puun tukevaan oksaan. Villissä Lännessä ammuttiin kuin viimeistä päivää. Joka tapauksessa ihmisiä surmattiin aseilla tavaton määrä. Yllättävää on sitten se, että kun joku sai oikeudessa kuolemantuomion, niin häntä ei ammuttukaan - vaan aina hirtettiin. Joka tapauksessa oli aivan varmaa, että pahinkin rikollinen lopullisesti rauhoittui hirsipuun tyynen rauhoittavassa huminassa.

Tunturisuden sivuja Hirsipuun rauhoittavaa huminaa

Doc Holliday

Doc Holliday

Peluri, asetaistelija, juomari ja hammaslääkäri Doc Holliday on aivan oma tapauksensa ja poikkeuksellinen kulkija ajan rajaseutukaupungeissa. Hänen krooninen tapansa nousta yllättäen saluunan pelipöydästä ja pyytää jotakuta muuta pöydässä istunutta hetkeksi pihalle selvittämään asioita oli se seikka, joka teki hänestä hyvin erityisen, muistettavan - ja vaarallisen. Doc Holliday oli omien polkujensa yksinäinen ja rauhaton vaeltaja, jolla Lännessä ei juuri ystäviä ollut - paitsi parhaat heistä, Earpin veljekset.

Tunturisuden sivuja Doc Holliday

Texas Rangers - Teksasin rangerit

Texas Rangers - Teksasin rangerit

Texas Rangers on tärkeä osa Villin Lännen myyttistä historiaa. Teksasin ja Meksikon villeillä rajaseuduilla, hurjimpienkin rikollisjoukkioiden perässä kiitivät leppymättöminä ja koskaan väsymättä, lakiaan seuduille jakaen hurjaakin hurjemmat ja voittamattomat rangerit.

Tunturisuden sivuja Texas Rangers - Teksasin rangerit

Hurja joukko - Butch Cassidy ja Sundance Kid

Hurja joukko - Butch Cassidy ja Sundance Kid

Hurja joukko ryösti junia ja pankkeja kaikkein menestyksekkäimmin Yhdysvaltain historiassa. Valtaisaan, myyttiseen maineeseen kohonneet Butch Cassidy ja Sundance Kid pakenivat Etelä-Amerikkaan takaa-ajajiaan, joihin olivat liittyneet myös Pinkertonin koskaan periksi antamattomat etsivät. Etelä-Amerikassa lainsuojattomat mahdollisesti kuolivat epäselvissä olosuhteissa, mutta heidän tarunsa lähti liitoon ja maine on vain kasvanut vuosisadan myötä.

Tunturisuden sivuja Hurja joukko - Butch Cassidy ja Sundance Kid

Jesse James

Lainsuojattomat - Jesse James ja Daltonin veljekset

Lännen alkuaikojen poikkeusoloissa lain koura seriffeineen ei aina heti yltänyt kaikkialle. Useat yrittivät hyötyä tästä tilanteesta ja valitsivat raskaan työnteon sijaan ainakin yrityksen nopeaan rikastumiseen. Pankkeja ja posteja ryöstettiin ja suuressa vaarassa olivat pitkillä taipaleillaan liikkuvat rahakuljetukset niin hevosten vetämissä postivaunuissa kuin myöhemmin rautateilläkin.

Tunturisuden sivuja Lainsuojattomat - Jesse James ja Daltonin veljekset

Pankkiryöstöt

Seteleiden kiihottavaa kahinaa

Yhdysvaltain ensimmäinen historiaan kirjattu pankkiryöstö ei tapahtunut Villissä Lännessä, vaan New Yorkissa vuonna 1831. Yleisimmin pankkiryöstöjä Villin Lännen aikana tekivät rikollisjoukkiot, eivät yksinäiset ryöstäjät. Pankkiryöstössä piti ryöstön aikana saada hallintaan sekä pankin työntekijät, mahdolliset asiakkaat ryöstöhetkellä, että myös pankin edusta, josta piti ryöstön jälkeen päästä ratsain pakosalle nopeasti ja ilman viivytyksiä. Jotta tämä kaikki onnistui, tarvittiin ryöstäjiä joukko aikoina, jolloin muitakin aseistettuja kansalaisia kulki kaiken aikaa kaduilla.

Tunturisuden sivuja Pankkiryöstöt
Tunturisuden sivuja Naisia matkalla pankkiryöstöön!

Laillisuus