Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla - Copyright California Department of Fish and Wildlife
*Kuva yllä oikealla - Copyright Josh More

KIT FOX (Vulpes macrotis)

Pohjois-Amerikassa - lounaisessa Yhdysvalloissa ja Meksikossa elävä, maanosan pienin kettu, joka ulkoisilta ominaisuuksiltaan muistuttaa suuresti preeriakettua (Vulpes velox). Näiden kahden ketun sukulaisuussuhteita on yritetty määrittää. On pidetty mahdollisena, että on kyse saman kettulajin erilaisista muunnoksista. Kuitenkin viimeaikaiset DNA-tutkimukset ovat osoittaneet, että olisi kyse kahdesta, itsenäisestä lajista.

Kit fox on pikkuruinen, vain 1,6 - 2,7 kg painava kettu, joka viihtyy avoimilla aavikoilla, puoliaavikoilla ja peltomailla. Turkissa on erilaisia kellanruskeita ja harmaita, maavärien sävyjä. Pitkän ja tuuhean hännän pää on tumma.

Erityispiirteenä samoin kuin preeriaketullakin, tällä lajilla on suuret korvat. Suuret korvat eivät auta vain tarkoissa kuulohavainnoissa, vaan ne myös haihduttavat kuumissa oloissa ruumiinlämpöä.

Kit fox (Vulpes macrotis)

Päivät piilotellaan - hämärässä saalistetaan

Kuumimpana päiväaikana nämä ketut pysyttelevät suojassa, kaivamissaan tunnelistoissa. Tavallisimmin saalistusretkille lähdetään heti auringon laskettua. Saalistuksen kohteina ovat pienet jyrsijät, kanit ja linnut - myös hyönteiset ja kalat. Useammat kit fox-yhteisöt voivat saalistella samoilla alueilla, mutta ne välttävät liikkumista samoina aikoina samoilla paikoilla. Liharuuan ohessa ravintona ovat kasvikunnan tuotteet - kuten kaktushedelmät ja tomaatit.

Kit fox Vulpes macrotis

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kit fox (Vulpes macrotis) Copyright Ben Smith

Lisääntyminen

Kit fox-ketut ovat pääsääntöisesti yksiavioisia ja pariskunta elää yhdessä vuodesta toiseen. Joskus uros ja naaras eroavat lisääntymisajan jälkeen ja löytävät aikanaan uuden parin itselleen. Pentuja syntyy maalis-huhtikuussa 1 - 7 - keskimäärin 4 - joskus jopa yli 10. Pienen kokonsa vuoksi nämä ketut eivät puolusta elinaluettaan yhtä aggressiivisesti, kuin isommat koiraeläimet omia reviirejään.

Pesätunnelisto

Kit fox-ketut kaivat itselleen pesätunneliston. Myös vanhoihin, valmiisiin tunnelijärjestelmiin asetutaan asumaan. Tunneliverkostoa laajennetaan vuosien myötä ja siihen on useampia sisäänkäyntejä. Aukot maan alle ovat pieniä, jotta kojootit ja muut viholliset eivät pääsisi sisään. Maan alla tunnelistossa on useita laajennoksia, kuin kamareita - joissa tapahtuu myös synnytys. Tunnelikamarit pidetään siisteinä ja niitä pehmustetaankin ruohoilla.

*Utah Division of Wildlife Resources
*Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
*Animal Diversity Web: Vulpes macrotis - Kit fox
*IUCN
*Encyclopedia of Life


Kit fox

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kit fox (Vulpes macrotis) Copyright Ben Smith