Menu
Susisivut
Creative Commons Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Burkina Fasosta - Copyright Eric Montfort


Sahelinkettuja elää mm. Saharan Sahelissa, Burkina Fasossa, josta kuvat yllä. Burkina Faso (entinen Ylä-Volta) on sisämaavaltio Länsi-Afrikassa. Kuvissa olevat ihmiset ovat burkinalaisia, kuten me olemme suomalaisia.

Sahelinkettu Vulpes pallida

Sahelinkettu (Vulpes pallida)

Sahelinkettu on yksi vähiten tunnettuja koiraeläimiä. Se on pieni, pienipäinen ja isokorvainen. Ruumiilla on pituutta pää mukaan lukien 38 - 55 cm. Sillä on pitkä ja hoikka, kettumaisen solakka vartalo ja suhteellisen lyhyet jalat.

Tuuhean hännän päässä on mustaa - hännän pituus on 23 - 29 cm. Turkin yleisväri on vaalean hiekanruskea, selkäpuolella on tummempia sävyjä - alapuolelta turkki on vaaleampi. Korvat ovat suuret ja kärjistään pyöreähköt. Silmien ympärystä on tumma. Painoa on 2,0 - 3,6 kg.

Matkalla Timbuktuun

Kamelikaravaani matkalla Malissa kohti Timbuktua, tuota legendaarista kaupunkia, joka symbolisoi kaikkea eksoottista, hyvin etäistä ja kaukaista. Sekä Nigeriassa, että Malissa elää sahelinkettu, josta ei kuvia löydy.

Creative Commons Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva kamelikaravaanista matkalla Timbuktuun - Copyright sara y tzunky


Ravinto

Sahelinkettu on enimmäkseen kasvissyöjä. Sen ravintoon kuuluvat monenlaiset kasvikunnan tuotteet, kuten hedelmät, marjat ja vesimelonit. Eläinkuntaa saaliissa edustavat jyrsijät, liskot, hyönteiset, maassa elävät linnut ja linnunmunat.

Elintavat

Sahelinkettu on hyvin sosiaalinen ja elää perheyhteisössä. Se kaivaa laajoja tunneliverkostoja hiekkamaahan. Tunnelit voivat olla 15 metriä pitkiä ja niiden peräsopukassa on heinillä pehmustettu makuukamari. Vaikka sahelinkettu on sopeutunut erämaaelämään, sitä tavataan myös puustoisilla seuduilla. Sahelinkettu on liikkeellä öisin.

Uhanalaisuus

Sahelinkettu on puutteellisesti tunnettu (DD, Data Deficient), joten sen uhanalaisuutta ei voida määrittää. Se on levinneisyysalueensa eräissä osissa yleisempi, eräissä harvinainen. Sahelinketulla ei ole ilmeisesti luonnossa vihollisia, eli sitä saalistavia petoja.Lisääntyminen

Kantoaika 51 - 53 vuorokautta. Pentuja syntyy 3 - 6 ja niiden syntymäpaino on 50 - 100 grammaa.

Sahelinketun levinneisyys

Levinneisyys

Sahelinkettu elää kuivuudestaan kuuluisalla Sahelin alueella Saharan eteläosissa. Sen voi tavata vyöhykkeellä, joka kulkee lännestä, Atlantin rannikolta Mauritaniasta ja Senegalista - Somaliaan, Etiopiaan ja Sudaniin - Punaisenmeren rannikolle. Osin se liikkuu samoilla alueilla kuin fennekki. Näillä kahdella lajilla yhteistä on myöskin pikkuruinen koko.

Maat, joissa ilmeisesti elää - varauksin eräiden, kuten Somalia, kohdalla: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Tsad, Eritrea, Etiopia, Guinea, Libya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal ja Sudan.

Neljä alalajia

Vulpes pallida edwardsi - Mali ja Senegal
Vulpes pallida harterti - Nigeria, Niger, Burkina Faso
Vulpes pallida oertzeni - Nigeria, Kamerun, Tsad
Vulpes pallida pallida - Sudan

Lähteet
Animal Diversity Web
IUCN
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
Pieni kuva Public Domain.
Koiraeläimet
Kamelinomistajia Nigeriassa.

Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***