Menu
Susisivut
Fennekki (Vulpes zerda)

Kääpiöitä kokonsa puolesta koiraeläinten heimossa edustavat fennekit, joita aiemmin kutsuttiin myös aavikkoketuiksi.

Laji on pienimpiä kaikista koiraeläimistä. Koko on suunnilleen samaa sarjaa, kuin toisella lilliputtiketulla, mustatäpläketulla.

Fennekin korkeus harteiden kohdalta on vain 20 - 25 cm. Vartalon pituus on 40 cm, hännän 25 cm ja painoa fennekillä on vain 1 - 1,5 kg.

Turkki on tuuhea ja silkinpehmeä - väriltään päältä vaaleanruskea ja alapuolelta valkoinen. Tuuhea häntä on valkokärkinen.

Fennekillä on tosi isot korvat

Mutta sen, minkä fennekki ruumiinsa koossa häviää, sen se korvaa korvillaan, joilla on pituutta peräti 15 cm. Myös fennekin kuuloluut ovat suuret ja niinpä sen kuuloherkkyys aavikon vaarallisissa oloissa onkin erityisen suuri. Suuret korvat myös haihduttavat liikalämpöä. Kun lämpötila on korkea, verenkierto korvissa lisääntyy ja lämpöä haihtuu tehokkaasti.

Fennekin ääntely

Kuuntele vaikkapa oikealta, alimmaisesta videosta, miten lemmikkifennekki ääntelee. Ylemmältä videolta voi kuulla ääniä porkkanansyönnistä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright Cloudtail the Snow Leopard
*Kuvat oikealla, ja alla - Copyright Yasuki Ichishima


Fennekki
Fennekki
Fennekki
Fennekki eli aavikkokettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Cloudtail
Levinneisyys

Fennekki elää Pohjois-Afrikan, Arabian ja Siinain aavikoilla, joiden tavallisimpia nisäkkäitä se on. Aavikoilla nisäkkäät elävät kuitenkin harvassa, jotta ravintoa riittäisi.

Saharassa elää 14 eri petoeläinlajia, mutta fennekki on ainut, joka selviytyy etäällä keitaista tai muista vesilähteistä. Se näyttää tulevan toimeen ihan ilman vettä - vaikka juokin sitten hanakasti, kun vettä on tarjolla. Suurimman osan tarvitsemastaan vedestä se saa pyydystämistään pikkueläimistä. Se kaivaa myös joskus maasta juuria, saadakseen niistä kaipaamaansa vettä.

Sopeutumista kuumuuteen

Fennekki on sopeutunut kuumiin erämaihin; se alkaa väristä kylmästä jo lämpötilan laskiessa alle kahdenkymmenen asteen mutta läähättää vasta, kun elohopea kipuaa yli 35 asteen, ja silloin se pystyykin tavattoman tehokkaaseen läähätykseen. Kun se levossa hengittää tavallisesti 23 kertaa minuutissa, kuumassa se voi hengittää jopa 690 kertaa minuutissa.

Fennekin turkki hylkii liikaa lämpöä ja auringonvaloa päivisin, mutta säilyttää lämmön öisin ilman viilentyessä. Sen käpälien anturat ovat paksun karvan peitossa, mikä suojaa niitä kuumalta hiekalta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva oikealla Copyright © Flickr/Mark Dumont
Fennekki
Fennekki
Fennekki eli aavikkokettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Cloudtail
Fennekki Fennekki Fennekki Fennekki
Kaivamista

Tämä pikku veijari on salamannopea kaivaja. Kaivaessaan se käyttää etukäpäliään ja työntää hiekan taakseen. Laajentaessaan käytävää se makaa kyljellään ja kaapii ja kuopii käytävän seinämiä. Pesänsä se kaivaa usein kukkulan juurelle paikkaan, jossa kosteus säilyy kauimmin. Käytävä voi olla jopa kymmenen metriä pitkä ja metrin syvyydessä.

Saalistusta

Pesäkolossaan elävä fennekki karttaa autiomaan polttavinta kuumuutta. Niinpä sen päivät kuluvat nukkuen siistissä, lehdin ja karvoin sisustetussa luolassa.

Saharan yöt ovat viileämmät ja silloin fennekki luikahtaa maanpinnalle ja on tiiviisti liikekannalla etsimässä syötävää, pikkujyrsijöitä, sisiliskoja, skorpioneja, käärmeitä ja linnunpoikasia. Hyppyrotat jäävät myös sen suihin ja itseään huomattavasti isommat aavikkojänikset se tappaa nopeasti, puraisemalla niitä niskan takaosaan.

Taatelitkin maistuvat tälle erämaan pikkuherkuttelijalle. Taatelipalmuihin se tuskin kuitenkaan itse kiipeää, vaikka niinkin kuulee väitettävän.

Lisääntyminen

Lajin lisääntymiskäyttäytymistä on tutkittu vankeudessa ja se on samantapaista kuin koiralla tai ketulla. Pariutumisaikana tammi-helmikuussa urokset ovat hyvin hyökkääviä. Pesimäpiiri merkitään virtsalla ja uroksen pippurinen periaate on, että "kimppuun vaan ja onnea kaikelle, mikä liikkuu"!

Naaraspuoliset fennekit poikkeavat muiden kettulajien naaraista, koska ne tulevat kiimaan kahdesti vuodessa. Jos ensimmäinen kiima menee hukkaan, niin toinen paikkaa sen parin kuukauden jälkeen. Tämä ominaisuus fennekin biologiassa todistaa sen, miten kovaa elämä autiomaassa on.

Fennekit tulevat sukukypsiksi vuoden ikäisinä. 52 vuorokauden kantoajan jälkeen pentuja syntyy nartulle 2 - 5. Fennekkinarttu puolestaan puolustaa pentujaan hyvin aggressiivisesti, eikä päästä edes urosta luolaan silloin, kun pennut ovat hyvin pieniä - vaikka ottaakin vastaan sen sille tuoman saaliin.

Helposti kesyyntyvä - lemmikkinä haastava

Fennekki kesyyntyykin vankeuteen otettuna helposti. Lajin käyttäytymisestä on saatu eläintarhoissa paljon lisätietoa näiden kesyjen yksilöiden käytöstä seurailemalla.

Suomessa villieläinten pito lemmikkinä on lain mukaan kiellettyä, joten meillä fennekin hankkiminen lemmikiksi lienee mahdotonta.

Fennekkiin lemmikkinä on siellä, missä sen lemmikkinä pitäminen on sallittua, huomattu liittyvän monenlaisia ongelmia. Fennekit voivat olla hyvin äänekkäitä. Ne ovat hyvin energisiä, ja vaativat paljon seurantaa ja virikkeitä. Niillä on voimakkaasti kehittynyt tarve kaivaa, ja sen lisäksi ne ovat herkkiä lähtemään karkuteille. Fennekit voivat tietyissä tilanteissa purrakin melko herkästi ja niiden sisäsiistiksi saaminenkin voi olla ongelmallista, koska niillä on voimakas tarve merkkailla elinpiiriään. Vaikka fennekit sopeutuvatkin elämään ihmisen lähipiirissä, ne eivät aina välttämättä pidä rapsuttelusta, halittelusta eivätkä sylissä pitämisestä. (Ainakaan kaiken aikaa)

Kukapa pärjää pienelle fennekille!?

Fennekki on pieni eläjä ja sitä uhkaavat kaiken aikaa monet vaarat: korppikotkat, hyeenat ja sakaalit. Mutta erittäin tarkkavainuisena ja nopsana se selviytyy yleensä kotipesäkolonsa ulkopuolellakin.

Arabialaisilla on sanonta kuvaamassa fennekin taitoja: "Kaksi koiraa saa fennekin leikittelemään, kolmelle koiralle se nauraa, neljä saa sen juoksentelemaan, viittä se pakenee ja kuusi koiraa tarvitaan sen pyydystämiseen".

Puutteellisesti tunnettu laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan aavikkoketun tilan puutteellisesti tunnetuksi (DD, Data Deficient). Lajin elintavoista luonnossa tiedetäänkin varsin vähän, sillä maan alle kaivautuvan yöeläimen tutkiminen ja seuraileminen on hyvin vaikeaa.

Koiraeläimet

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat vasemmalla Copyright © Flickr/Cloudtail


Lähteet:
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
IUCN Red list
Fennekki
Fennekki eli aavikkokettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Cloudtail
Fennekki
Aavikkokettu Scout suloisena lemmikkinä

Olkapäällä kyyröttelevä fennekki Scout vaikuttaa nauttivan lemmikkinäkin olosta.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/The Dro
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***