Menu
Susisivut
SAVANNIKOIRA (Lycaon pictus)

Hyeenoita muistuttava muoto koiraeläimissä on savannikoira. Se on voimakas ja jäntevä petoeläin, jolla on painoa 18 - 36 kg. Ruumiilla on pituutta 75 - 110 cm. Narttu ja uros ovat suunnilleen saman kokoisia.

Tieteellinen nimi viittaa turkin erityiseen värikuviointiin, jossa erimuotoiset ruskeat, punertavat, okrankeltaiset, valkoiset ja mustat kuviot vuorottelevat. Tieteellinen nimi viittaa myös suteen. Savannikoiran tieteellinen nimi Lycaon pictus on kreikkaa ja latinaa ja tarkoittaa "täpläsutta", taikka "maalattua sutta". (Engl. painted wolf, ornate wolf).

Turkkikuviot ja suuret korvat

Jokaisella savannikoiralla on ihan oma kuviointinsa turkissaan, seeprojen tapaan. Tämä ainutlaatuinen ja savannikoiralle erityisen loistokkaan näyttävyyden antava kuviointi auttaa laumassa sen jäseniä tunnistamaan toisensa. Se myös hämää ja sotkee saaliseläinten näköaistintaa niin, että ne eivät saa selvää savannikoiralauman koosta.

Suuret, pyöreämuotoiset korvat ovat myös savannikoiran ulkonäössä silmiinpistävä seikka.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa, ja iso kuva alla, Copyright © Flickr/Mathias Appel
Savannikoira Lycaon pictus
Koiraeläimet
Savannikoiran levinneisyys

Levinneisyys


Savannikoiran asuinseutuja Afrikassa ovat Saharan eteläpuoliset alueet ja etenkin Namibia, Botswana, Mozambique, osin Zimbabwe, Swazimaa ja Transvaal.

Savannikoira elää näissä maissa: Botswana, Kamerun, Keski-Afrikka, Tšad, Etiopia, Kenia, Malawi, Mosambik, Namibia, Senegal, Etelä-Afrikka, Sudan, Tansania, Sambia ja Zimbabwe. Ehkä muuallakin - tiedot eivät ole riittäviä.

Koska savannikoira saalistaa suuriakin eläimiä, se tarvitsee asuinseudukseen laajoja villin luonnon alueita, jotka kaiken aikaa ihmisen vuoksi käyvät yhä vähäisemmiksi. Se joutuu myös kilpailemaan muiden saalistajien, erityisesti leijonan ja täplähyeenan kanssa, samoilla saalismailla. Leijonat tappavatkin savannikoiria usein. Hyeenat roikkuvat savannikoirien kannoilla ja pyrkivät ryöstämään niiltä saaliit.

Ei kannuskynsiä

Savannikoiralla on erityisen, kuin turkkiin maalatun kuvioinnin ohella muitakin erityisominaisuuksia. Se on ainut koiraeläin, jolla ei ole eturaajoissa kannuskynsiä.
Saalistusta laumana

Savannikoirat elävät aukeilla savanneilla ja ruohikkoalueilla, mutta eivät viihdy metsissä. Ne elävät ja metsästävät laumana. Tavallisesti laumassa on 7 - 10 jäsentä, mutta siinä voi olla jopa 40 jäsentä. Jopa 100 savannikoiran laumoja on nähty. Kaikenlajiset nisäkkäät kuuluvat savannikoiran ruokalistalle. Se pystyy nujertamaan kaksi kertaa itseään painavamman eläimen. Haaskalle tämä koiraeläin ei käy koskaan aterioimaan.

Hämärän ja kuutamon kulkija

Metsästysretkillä ollaan joko aamulla taikka illalla - öisin enimmäkseen vain kirkkaan kuutamon aikana. Alfa-uros johtaa saalistamista. Savannikoirat eivät yritä yllättää saaliseläimiään piiloista ja hiipimällä, vaan luottavat juoksukestävyyteensä ja -nopeuteensa. Kun saaliin jäljille on päästy, sitä ajetaan takaa väsymättä kilometri toisensa jälkeen nopeuden noustessa enimmillään 55 kilometriin tunnissa. Tällaisia saalistuksia lauma tarvitsee ruokaa kylliksi saadakseen joka päivä - pienten saaliseläinten ollessa kyseessä useampiakin päivässä.

Toisistaan huolta pitäviä

Savannikoiria pidetään julmina tappajina. Mikään arvio ei voisi olla väärempi. Savannikoirat tappavat saaliseläimiä vain elääkseen. Erityistä on, että kun saaliseläin on saatu nujerretuksi - ensimmäisinä laumasta saavat oikeuden käydä aterioimaan nuorimmat ja heikoimmat.

Savannikoirat

Elämää laajalla alueella

Laumassa on yksi pari, joka johtaa ja lisääntyy, kuten susilaumassakin - alfa-naaras ja alfa-uros. Reviirieläimiä savannikoirat eivät varsinaisesti ole ja niinpä ne eivät merkkaile aluettaan virtsaamalla, kuten tekevät useimmat muut koiraeläimet. Ja alue, jolla ne liikkuvat voi olla laaja, enimmillään 2000 neliökilometriä. Toistensa kanssa savannikoirat kommunikoivat haukulla, joka kuulostaa naurulta.
Savannikoira
Lisääntyminen

Sukukypsyyden savannikoira saavuttaa 12 - 18 kuukauden iässä. Kantoaika on 62 - 72 vuorokautta ja pentuja syntyy 2 tai jopa 20 kerrallaan - keskikoko pentueelle on kuitenkin 6 - 10. Pennut viipyilevät aikansa synnyinlaumassaan, mutta molemmat sukupuolet jättävät sen 1 - 2 vuoden sisällä.

Savannikoira

Alalajit

Lycaon pictus pictus
Lycaon pictus lupinus
Lycaon pictus manguensis
Lycaon pictus sharicus
Lycaon pictus somalicus


Lähteet
BBC: African Wild Dog
Save the African Wild Dog: African 'Painted' Wild Dogs on the verge of extinction!
Animal Info - Endangered Animals: Lycaon pictus
American Museum of Natural History: African Wild Dog Lycaon pictus
Animal Diversity Web: Lycaon pictus - African wild dog

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla - Copyright © Flickr/Mathias Appel
Pittsburghin tragedia

Pittsburghissa, Yhdysvalloissa, tapahtui lapsen kuolemaan johtanut tapaus 4.11.2012. Eläintarhassa Pittsburgh Zoo & PPG Aquarium putosi kaksivuotias lapsi yli kaiteen, savannikoirien aitaukseen sillä seurauksella, että savannikoirat raatelivat lapsen kuoliaaksi.

34-vuotias äiti nosti ennen putoamista lasta seisovaan asentoon näköalatasanteen puiselle kaiteelle, mutta tällöin tapahtui tasapainon menetys ja lapsi putosi ensiksi suojaverkolle, ja siitä parin pompun jälkeen kyllin pienenä läpi verkon 11 savannikoiran keskelle.

Meni minuutteja, ennenkuin eläintarhan henkilöstö ehti paikalle. Savannikoiria yritettiin tämän jälkeen saada pois pojan elottoman ruumiin luota, erilaisin hätistelyin ja houkutteluin ja nuolia ampumalla. Neljä savannikoirista ei poistunut tässäkään vaiheessa pojan luota. Yksi näistä neljästä savannikoirasta käyttäytyi erityisen aggressiivisesti, ja paikalle tullut poliisi joutui ampumaan sen.

Eläintarha avattiin uudelleen tiistaina. Savannikoiria ei lopetettu eikä lopeteta, vaan niitä pidetään vastedes ja toistaiseksi eristyksissä ja erityisessä tarkkailussa. (Pittsburgh Post-Gazette: African painted dogs kill 2-year-old who fell into Pittsburgh zoo exhibit - African painted dogs that mauled child at Pittsburgh zoo will not be euthanized, CEO says)

Savannikoira naaras Lycaon pictus

Uhanalaisuus

Kerran liki koko Afrikan alueella elänyt savannikoira on ihmisen toimesta ajettu uhkaavan sukupuuton partaille. Joskus niitä on ollut 500 000. Savannikoirien määrä nyt on 3 000 - 5 500, näistä lisääntyviä aikuisia on 2 500. Kanta pienenee kaiken aikaa. Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan savannikoiran tilan erittäin uhanalaiseksi (EN, Endangered). Erittäin uhanalaiseen lajiin kohdistuu erittäin suuri uhka lähitulevaisuudessa hävitä luonnosta.

Koiraeläimet
Koiraeläimet
Koiraeläimet aakkosjärjestyksessä

Amazoniankoira * Andienkettu * Atamarankettu * Bengalinkettu * Brasiliankettu * Darwininkettu * Dingo * Eteläafrikankettu * Etiopiansusi * Falklandinkoira * Fennekki * Harjasusi * Harmaakettu * Hiekkakettu * Isoandienkettu * Juovasakaali * Kaliforniankettu * Kettu * Kit fox * Kojootti * Korsakki * Korvakoira * Kultasakaali * Laulava uudenguineankoira * Mustatäpläkettu * Naali * Pampakettu * Preeriakettu * Punasusi * Ravustajakoira * Sahelinkettu * Savannikoira * Suokoira * Supikoira * Susi * Tiibetinkettu * Vaippasakaali * Viidakkosusi *
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***