Menu
Susisivut
Kuvassa yllä keskellä laulava uudenguineankoira. Kuvissa pojat laulavan koiran asuinmailta. Heidän kotisaarensa on Biak, joka on osa Indonesiaa. Ensimmäinen eurooppalainen Biakissa oli portugalilainen tutkimusmatkailija Jorge de Menezes vuonna 1526. Biakissa ihmiset ovat nykyisin pääosin kristittyjä, näiden eurooppalaisten valloitusten seurauksena.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä keskellä Copyright - © Nathan Rupert
*Kuvat yllä vasemmalla ja oikealla Copyright - © 710928003
Papuan pojat
Poika vasemmalta.
Papuan pojat Poika oikealta.


Laulava uudenguineankoira (Canis lupus halstromi)

Uudessa Guineassa elää laulava villikoira, jonka tausta ulottuu melkein yhtä kauas kuin dingonkin, eli aikaan noin 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Silloin kivikauden ihmiset toivat mukanaan Uuteen Guineaan tämän koiran, joka sitten villiintyi ja elelee nyt Uuden Guinean rosoisilla ja mutkikkailla vuorilla ja tiheissä, trooppisissa metsissä.

Ehkäpä alun alkaenkaan nämä villikoirat eivät ole olleet sillä tavalla domestikoituneita, kuten ovat tämän päivän koiramme. Ne on vain kesytetty ihmisen tarpeisiin. Koirat tuolloin liikkuivat ihmisten kanssa ja osallistuivat metsästykseen, mutta eivät varmaankaan olleet seurakoiria eivätkä lemmikkejä, vaikka elivätkin ihmisen seurassa.
Laulava uudenguineankoira
Koiraeläimet
Suden alalaji koiran lailla

Tiedeyhteisön huomio tähän koiraan kiinnittyi ensimmäisen kerran 1950-luvulla. Sir Edward Halistrom kuljetti Papualta kaksi yksilöä Taronga-eläintarhaan, joka sijaitsee Sydneyssa Australiassa. Tällöin tätä villikoiraa pidettiin vielä omana lajinaan ja se sai tieteellisen nimen Canis hallstromi. Vuonna 1969 laulava uudenguineankoira luokiteltiin uudelleen ja sen katsottiin olevan dingon tapaan villikoira, ihmisen kesyttämän koiran alalaji. (Dingo luokitellaan nykyisin itsenäiseksi lajiksi).

Nykyisin uudenguinean laulavakoira sijoittuu tieteellisessä luokittelussa koiran lailla suden alalajiksi. Se on hyvin omaperäinen ja primitiivinen villikoira, sillä ajalta 4 000 vuotta ennen ajanlaskua aina 1950-luvulle saakka uudenguinean laulavakoira on elänyt eristyksissä kaikista muista koiratyypeistä ja -roduista.
Laulava uudenguineankoira
Laulava uudenguineankoira Ominaisuuksia

Laulava uudenguineankoira on kooltaan pienempi, kuin dingo, joka sen kohdalla kuitenkin eittämättä tulee mieleen. Paljon samaakin näiden kahden ulkonäössä on.

Jalostetuista rotukoirista villit koirat eroavat raateluhampaidensa suhteen, sillä ne ovat pidemmät, kuin rotukoirilla. Yksi eroista on myös se, että kiima-aikoja vuodessa laulavalla koiralla on vain yksi, kun niitä ihmisen jalostamilla koirilla on kaksi.

Korvien liikuttelusta löytyy myös ero: siinä missä rotukoirat ja sudet taivuttelevat korviaan taaksepäin, taivuttelevat laulavat uudenguineankoirat korviaan joko eteen ja alas, tai sivuille ja alas, kuin "lentokoneen siipiä".

Paratiisin laulutaituri

Eksoottisessa ja henkeäsalpaavan kauniissa Uuden Guinean satumaisemassa, missä elää harvinaisia paratiisilintuja ja jättiperhosia, joiden siipien väli on jopa 28 cm - laulavakoira eksoottisena lajina on kuin kotonaan.

Ei ole yllätys, että laulava uudenguineankoira on saanut nimensä laulua muistuttavasta ulvonnastaan. Äänivalikoima on monipuolinen ja siihen kuuluu uikahduksia, lyhyitä haukahduksia ja vingahduksia.
Mestarikiipeilijä ja -kaivaja

Villikoirien tapaan myös laulava uudenguineankoira on hyvä kiipeilijä, sillä se on tiheissä sademetsissä ja jyrkillä vuoren rinteillä tottunut kiipeilemään ja hyppimään peräti kuin kissa. Se on myös tehokas kaivaja. Pikkuaidat ja esteet eivät sitä pidättele ja jo perusluonteensa mukaisestikin se lähtee herkemmin irti päästessään omille teilleen, joten kiinnipitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Sillä tätä koiraa et ainakaan juosten saa koskaan kiinni.

Lemmikkinä

Laulavia uudenguineankoiria on otettu jonkin verran myös ihmisen seuraan sekä tutkittaviksi että kotikoiriksi. Koira sopeutuu ihmisen seuraan hyvinkin, mutta vaatii erityisen kasvatuksen, joka edellyttää paljon tietoa yleensä koirista ja erityisesti tästä koirasta. Villikoirat ovat sopeutuneet selviämään luonnossa itsenäisesti omilla kyvyillään ja sopeutuminen ihmisen käskyihin on jotakin muuta.

Kotikoiraksi kesytettynä laulava uudenguineankoira on vieraita kohtaan varautunut, mutta ei aggressiivinen ja puree mahdollisesti vain silloin, kun se kokee asemansa uhatuksi ja puolustautuu.
Villikoirat

Villikoirat muodostavat oman ryhmittymänsä koiraeläinten heimossa. Kun niiden alkuperän selvittäminen on ongelmallista eikä niitä aina ole helppo selkeästi sijoittaa luokittelussakaan paikoilleen koiraeläimiin, niin ne jotenkin halutaan sivuuttaa. Niitä on tutkittukin varsin vähän.

Ne jäävät johonkin välimaille: ne eivät ole alkuperäisiä villejä eläimiä ja lajeja eivätkä kesyihin koiriinkaan verrattavia. Jo käytetty nimitys paariakoira (paaria=hylkiö) kertoo omaa kieltään asenteista.

Näitä muinaisajoilta tähän päivään säilyneitä aitoja villikoiria ei tule verrata niihin irtokoiriin eli nyky-paariakoiriin, joita vilistelee pitkin suurkaupunkien slummeja ja kaatopaikkoja.

Aidoilla villikoirilla on kuitenkin oikein miellettynä oma tärkeä asemansa. Ne viestivät ihmisen historiasta, koiran historiasta ja kotikoiramme alkuperästä, samaten kuin myös laajemmin lajien sopeutumisesta ja evoluutiostakin.

Lähteet
New Guinea Singing Dog (Canis lupus hallstromi)
The New Guinea Singing Dog (NGSD)
New Guinea Highland Dogs (NGHD)

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva Uudenguinean laulavakoira Copyright Plato Spelunks
*Iso kuva, kuvista toisena ylhäältä Laulava uudenguineankoira Copyright whatadqr
*Kolmas ja neljäs kuva ylhäältä, Laulava uudenguineankoira Copyright auntie rain
*Kuva alla Laulava uudenguineankoira Copyright San Diego Shooter


Koiraeläimet
Koiraeläimet
Koiraeläimet aakkosjärjestyksessä

Amazoniankoira * Andienkettu * Atamarankettu * Bengalinkettu * Brasiliankettu * Darwininkettu * Dingo * Eteläafrikankettu * Etiopiansusi * Falklandinkoira * Fennekki * Harjasusi * Harmaakettu * Hiekkakettu * Isoandienkettu * Juovasakaali * Kaliforniankettu * Kettu * Kit fox * Kojootti * Korsakki * Korvakoira * Kultasakaali * Laulava uudenguineankoira * Mustatäpläkettu * Naali * Pampakettu * Preeriakettu * Punasusi * Ravustajakoira * Sahelinkettu * Savannikoira * Suokoira * Supikoira * Susi * Tiibetinkettu * Vaippasakaali * Viidakkosusi *
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***