Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä, Copyright © Flickr/Danushka Senadheera


Kultasakaali (Canis aureus)

Kuten useimmat koiraeläimet, kultasakaalit ovat notkealihaksisia, pitkäjalkaisia juoksijoita, joilla on pitkä häntä. Kultasakaali painaa 7 - 15 kg ja sen ruumiin pituus on 65 - 105 cm ja hännän noin 25 cm. Säkäkorkeus on 38 - 50 cm.

Kultasakaali on siis kooltaan suden ja ketun välimailla, ollen hieman jykevämpi kuin vaippasakaali. Se muistuttaa enemmän sutta, mutta on punertavampi - aureus merkitsee kultaista. Suteen verrattuna sillä on myös pienemmät tassut, mutta suhteellisesti suuremmat korvat.

Karkeakarvaisen turkin yleisväri on kellanharmaa ja siinä on kauttaaltaan laikullisesti jonkin verran mustaa ja valkoista - hännänpää on usein musta.

Kultasakaalin ääni on valittava ulvonta, joka joskus muuttuu haukunnaksi. Ääni on voimakas ja voi suotuisissa oloissa kuulua hyvinkin kauas, kilometrien päähän.

Kultasakaalien käyttäytyminen on vivahteikasta: ilmeiden, eleiden, asentojen ja hajumerkkien lisäksi siihen sisältyy ääniä ja äännähtelyjä - on haukahtelua, murinaa, kiljumista ja ulvomista susien tapaan kuono kohti taivasta.

150 vuoden jälkeen on löydetty uusi koiraeläinlaji - ja se on susi - "Afrikan kultasusi"

Uusin tutkimus paljastaa, että kultasakaali (Canis aureus), joka elää sekä Afrikassa että Euraasiassa, jakaantuukin kahteen eri eläinlajiin. Euroopan puoleinen kultasakaali pysyy kultasakaalina, mutta Afrikassa elävä kultasakaali onkin lajiltaan susi. Näin on löytynyt uusi susilaji, ja ensimmäinen uusi koiraeläinlaji 150 vuoteen.

Afrikan kultasusi Afrikankultasusi
Kultasakaali Canis aureus
Koiraeläimet
Sakaalin levinneisyys

Levinneisyys

Itä-Afrikasta aina Myanmarille asti ulottuu kultasakaalin asuttama alue. Sitä tavataan Pohjois- ja Itä-Afrikassa, suuressa osassa Aasiaa ja myös Euroopan puolella, Kreikassa ja paikoin siitä pohjoiseen olevissa Balkanin maissa. Kukkulat ja vuoriset maastot ovat kultasakaalille tasankoja mieluisampia. Siellä, missä ihmisiä on lähellä, pysyttäytyvät kultasakaalit päiväsajan tiukasti piiloissaan ja vasta yön saapuessa ne uskaltautuvat retkilleen.

Ravinto

Kultasakaali on kaikkiruokainen. Sillä on pitkät terävät kulmahampaat sekä hyvin kehittyneet raateluhampaat, jotka pystyvät hyvin myös sitkeään nahkaan. Ruokavalio on samantapainen kuin ketulla, mutta sisältää enemmän marjoja ja hedelmiä - maissi- ja viiniviljelmätkin tulevat aterioilla käydyiksi. Linnut ja nisäkkäät myyristä kauriin kokoisiin saakka ovat ruokalistalla.

Kultasakaalit elävät yksin tai pieninä ryhminä. Yhdessä metsästyksellä on kultasakaaleille suuri merkitys: sakaalipari saalistaa kolme kertaa tehokkaammin kuin yksinäinen sakaali. Kultasakaaliparin on havaittu onnistuvan saalistamaan thomsoningasellin vasoja.

Kultasakaalin tarkka katse erottaa antilooppien ja gasellien joukosta nuoret ja sairaat, joiden kimppuun sakaalinkin kokoinen eläin voi menestyksekkäästi käydä. Kultasakaalit väijyvät myös siellä, missä isommat pedot, kuten leijonat aterioivat, näiltä jääviä tähteitä, yhdessä korppikotkien ja hyeenojen kanssa. Tästä johtuu ehkä kultasakaalin huonohko maine, sitä pidetään raadonsyöjänä. Vaikka tutkimuksissa on saatu selville, että vain 3 prosenttia kultasakaalin ravinnosta koostuu raadoista.

Myös kaatopaikat saavat kultasakaalin vieraakseen. Kultasakaalit kuljettavat mahoissaan ruokaa oksennettavaksi pennuilleen tai imettävälle emolle. Ne myös kätkevät ruokaa.

Lisääntyminen

Kultasakaalit ovat yksiavioisia ja reviirieläimiä. Kosiskeleva uros lähestyy naarasta korvat hörössä, niskakarvat pörhöllään ja häntä vaakasuoraksi ojennettuna. Se nuuhkii nartun takapäätä, mutta aina ei narttu olekaan siihen mielistynyt, vaan saattaa käännähtää ympäri, antaa urokselle "korvapuustin" etukäpälällään ja kipaista jonkin kilpakosijan seuraan.

Kun uros ja naaras ovat kerran löytäneet toisensa, ne vahvistavat yhteenkuuluvuuttaan tuon tuostakin tervehtimällä toisiaan ja nuolemalla toistaan joskus jopa neljännestunnin yhteen menoon.

Kun uros ja naaras ovat pariutuneet, ne muodostavat pesimäpiirin. Ne merkitsevät sen rajat ravaamalla peräkkäin alueen ympäri ja tekemällä heinätuppaista rajapyykkejä niin, että ne virtsaavat ja ulostavat niiden päälle. Merkityn elinpiirin läpimitta on 1 - 3 kilometriä. Pariskunta puolustaa reviiriään kiihkeästi kaikilta muilta sakaaleilta. Kun reviiri on merkitty ja saatu hallintaan, pariskunta kaivaa yhdessä itselleen pesäluolan.

Kultasakaalien pariutuminen Euroopan puolella tapahtuu varhain keväällä ja pennut syntyvät tavallisesti huhti-toukokuussa. Muualla lisääntymisajat osuvat vuoden kierrossa eri kohdille - itäisessä Afrikassa pennut syntyvät jo tammi-helmikuussa.

Kantoaika kestää 63 vuorokautta ja pentuja syntyy 6 - 9. Sekä uros- että naaraskultasakaalit saavuttavat sukukypsyyden 11 kuukauden iässä, mutta eivät välttämättä heti ala lisääntyä. Jotkut nuoret jäävät apureiksi auttamaan vanhempiaan seuraavan pesueen hoidossa.
Kultasakaali - koiran esi-isä?

Melkein kaikki kultasakaalin käyttäytymistavat ja eleet tuovat mieleen koiran. Vaikka nykytiede pitääkin sutta koiran esi-isänä, on sakaalillakin tässä tarkastelussa ollut aikojen myötä omat puolustajansa. Erityisesti Jonathan Kingdon, joka on perustanut tutkimuksensa lähinnä käyttäytymistieteelliselle pohjalle, väittää koiran juurien johtavan pikemminkin sakaaliin.

Kingdonin mielestä susi ei ole voinut olla kovinkaan sovelias liittolainen ihmiselle, olihan se pikemminkin tämän kilpailija saalistaessaan samoilla apajilla. Leikkisät sakaalit olivat hänen mielestään paljon helpompia ja vähemmän pelottavia kuin jurot ja ihmisarat sudet. Sakaalit viihtyvät myös ihmisasutuksen liepeillä, mistä ne löytävät aina jätteitä tai jotakin muuta syötäväksi kelpaavaa.

Saksalaisen Konrad Lorenzin teoria koiramme alkuperästä puolestaan esittää, että osa koiraroduista polveutuisi sudesta ja osa sakaalista.

Salaperäinen sakaali kuoleman ja onnen jumala

Sakaali on aina herättänyt ihmisissä voimakkaita tuntemuksia, siinä missä susikin. Yleensä nuo tuntemukset ovat olleet sekä kielteisiä ja jopa kauhun sekaisia - että myöskin ihailevia ja kunnioittavia. Illan hämärillä poluilla luikkivan sakaalin hahmo on saanut mielikuvituksen kiitoon ja loihtinut esiin kuoleman mysteerit. Sen illansuussa alkava kimakka ulvonta on jo ammoisista ajoista kiihottanut ihmisten mielikuvitusta ja antanut sille tarunhohtoisen ja pelottavankin maineen.

Anubis

Anubis

Antiikin Egyptissä sakaali oli yksi niistä eläinlajeista, joita kohdeltiin kunnioittaen ja joiden ruumiit jopa palsamoitiin. Egyptiläiset kunnioittivat näiden eläinten ominaisuuksia, jotka olivat samalla kertaa ihailtavia ja pelottavia: leijonan hurjuutta, krokotiilin voimaa, lehmän lempeää huolehtivaisuutta vasikastaan. Sakaalin ominaispiirteet tekivät siitä kuoleman jumalan. Tutankhamonin hautaan kaivettuun aarteeseen kuuluu myös patsas, joka esittää lepäävää sakaalia. Sillä on pitkä suippo kuono ja hopeiset kynnet. Egyptin jumaltarustoon kuuluu Anubis - sakaalinpäinen hautojen vartijajumala.

Afrikkalaisissa tarinoissa ja heimojen juhlamenoissa kultasakaalilla on vielä nykyisinkin olennainen osa. Joillakin alueilla kultasakaalin kimeää ulvontaa pidetään uhkaavan kuoleman ennustuksena. Mutta sama eläin voi tuottaa myös onnea: esimerkiksi Kampalan torilla kaupitellaan sakaalinnahkoja ja -kynsiä taikakaluiksi pitämään pahat henget loitolla.
Koiraeläimet
Alalajit

Canis aureus aureus
Canis aureus algirensis
Canis aureus anthus
Canis aureus bea
Canis aureus lupaster
Canis aureus maroccanus
Canis aureus riparius
Canis aureus soudanicus


Elinvoimainen kanta

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan kultasakaalin tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Koiraeläimet


Lähteet
Afrikan savannit
Eläinten maailma
IUCN Red list


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva, kultasakaali Copyright S.Das
*Ylempi iso kuva, kultasakaali Copyright BrianScott
*Alin iso kuva, kultasakaali Copyright Steve Garvie
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***