Menu
Susisivut
Sahelinkettuja elää mm. Saharan Sahelissa, Burkina Fasossa, josta kuvat yllä. Burkina Faso (entinen Ylä-Volta) on sisämaavaltio Länsi-Afrikassa. Kuvissa olevat ihmiset ovat burkinalaisia, kuten me olemme suomalaisia.

Sahelinkettu Vulpes pallida

Sahelinkettu (Vulpes pallida)

Sahelinkettu on yksi vähiten tunnettuja koiraeläimiä. Se on pieni, pienipäinen ja isokorvainen. Ruumiilla on pituutta pää mukaan lukien 38 - 55 cm. Sillä on pitkä ja hoikka, kettumaisen solakka vartalo ja suhteellisen lyhyet jalat.

Tuuhean hännän päässä on mustaa - hännän pituus on 23 - 29 cm. Turkin yleisväri on vaalean hiekanruskea, selkäpuolella on tummempia sävyjä - alapuolelta turkki on vaaleampi. Korvat ovat suuret ja kärjistään pyöreähköt. Silmien ympärystä on tumma. Painoa on 2,0 - 3,6 kg.
Ravinto

Sahelinkettu on enimmäkseen kasvissyöjä. Sen ravintoon kuuluvat monenlaiset kasvikunnan tuotteet, kuten hedelmät, marjat ja vesimelonit. Eläinkuntaa saaliissa edustavat jyrsijät, liskot, hyönteiset, maassa elävät linnut ja linnunmunat.

Elintavat

Sahelinkettu on hyvin sosiaalinen ja elää perheyhteisössä. Se kaivaa laajoja tunneliverkostoja hiekkamaahan. Tunnelit voivat olla 15 metriä pitkiä ja niiden peräsopukassa on heinillä pehmustettu makuukamari. Vaikka sahelinkettu on sopeutunut erämaaelämään, sitä tavataan myös puustoisilla seuduilla. Sahelinkettu on liikkeellä öisin.

Koiraeläimet
Matkalla Timbuktuun

Uhanalaisuus

Sahelinkettu on puutteellisesti tunnettu (DD, Data Deficient), joten sen uhanalaisuutta ei voida määrittää. Se on levinneisyysalueensa eräissä osissa yleisempi, eräissä harvinainen. Sahelinketulla ei ole ilmeisesti luonnossa vihollisia, eli sitä saalistavia petoja.
Sahelinketusta ei ole juurikaan kuvia. Yllä sen sijaan kamelinomistajia Nigeriassa. Vasemmalla kamelikaravaani matkalla Malissa kohti Timbuktua, tuota legendaarista kaupunkia, joka symbolisoi kaikkea eksoottista, hyvin etäistä ja kaukaista. Sekä Nigeriassa, että Malissa elää sahelinkettu.

Lisääntyminen

Kantoaika 51 - 53 vuorokautta. Pentuja syntyy 3 - 6 ja niiden syntymäpaino on 50 - 100 grammaa.

Sahelinketun levinneisyys

Levinneisyys

Sahelinkettu elää kuivuudestaan kuuluisalla Sahelin alueella Saharan eteläosissa. Sen voi tavata vyöhykkeellä, joka kulkee lännestä, Atlantin rannikolta Mauritaniasta ja Senegalista - Somaliaan, Etiopiaan ja Sudaniin - Punaisenmeren rannikolle. Osin se liikkuu samoilla alueilla kuin fennekki. Näillä kahdella lajilla yhteistä on myöskin pikkuruinen koko.

Maat, joissa ilmeisesti elää - varauksin eräiden, kuten Somalia, kohdalla: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Tsad, Eritrea, Etiopia, Guinea, Libya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal ja Sudan.

Neljä alalajia

Vulpes pallida edwardsi - Mali ja Senegal
Vulpes pallida harterti - Nigeria, Niger, Burkina Faso
Vulpes pallida oertzeni - Nigeria, Kamerun, Tsad
Vulpes pallida pallida - Sudan

Lähteet
Animal Diversity Web
IUCN
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
Pieni kuva Public Domain.

Creative Commons Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Burkina Fasosta - Copyright Eric Montfort
Kuva kamelikaravaanista matkalla Timbuktuun - Copyright sara y tzunky
Kuva Nigeriasta - Copyright pjotter05


Koiraeläimet
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***