Menu
Susisivut
SUDEN HETKI

Tämä on se epäilyttävä, kaamea hetki joskus aamuyöllä kolmen tienoilla, jolloin susien katsotaan hiiviskelevän pahoissa töissään. Tai ainakin saalistamassa.

Tosin, mitään ihan tarkkaa kellonaikaa suden hetkelle ei voida määrittää, sillä ihan alun alkaen se perustuu vanhaan susipelkoon - tietoon siitä, että susi liikkuu juuri aamuöisin - ja aikaan, jolloin edes kelloja ei juuri käytetty ja ajan tarkkuus ei ollut niin merkityksellistä - etenkään öisin.

Vaarat vaanivat suden hetkellä

Vanha kansa tiesi kertoa, että jos joku kuljeskeleva ihmispolo istui nuotiolla tähän aikaan aamuyöstä - niin hän torkahti hyvin helposti. Torkahti siksi, että susi sai tilaisuuden yllättäen hyökätä. Jos ihminen normaaliin tapaan on vuoteessaan unessa suden hetkellä, niin hänen elintoimintonsa ovat silloin hitaimmillaan ja unensa on silloin syvimmillään. Uni on samalla taitekohdassa ja tämän hetken mentyä ihminen lähtee ikäänkuin virkoamaan kohti uutta aamua.

Suden hetki on myös erityisesti kesällä yön kylmin hetki - ennen kuin uusi aamu sarastaa. Jos suden hetken yli selviää, niin on hyvät mahdollisuudet selvitä hengissä seuraavaan päiväänkin.
Suden hetki

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright ~Brenda-Starr~


Käsite kauhuelokuvasta

Alkuperäiseen suomalaiseen käsitteistöön suden hetki sanatarkasti ei kuulu. Suomessa tämä sanonta ja käsite on tullut laajemmin käyttöön vasta 1960-luvulla. Sen suosioon on ratkaisevasti vaikuttanut Ingmar Bergmanin vuonna 1968 valmistunut kauhuelokuva Vargtimmen, josta Suden hetki on lähes sananmukainen suomennos.
Kuolema uhkaa

Kuoleman uhkaa

Suden hetkeen liittyy pahaenteisesti kuoleman tummia sävyjä - silloin ihminenkin on haavoittuvimmillaan. Jo muinaiset roomalaiset olivat siinä uskossa, että kuolema tavoittaa erityisesti vanhan taikka sairaan ihmisen herkimmin juuri suden hetkellä - vaikka susia ei olisikaan lähimaillakaan.

Vain sudet ovat liikkeellä aamuyöllä ja luoja hänet armahtakoon, jonka sudet näillä hetkillä löytävät.
Punahilkka ja susi
Valkoinen susi valvoo yössä

Suden seurana puunoksalla istuva lintu näyttää korpilta - vaikka se voi olla myös varis. Korppia on pidetty vanhastaan pahaenteisenä lintuna, suoranaisena kuoleman tuojana ja paholaisen liittolaisena. Paljolti näitä synkkiä virityksiä suhteessa korppiin on herättänyt sen musta ulkomuoto ja ruokailutottumukset, pitojuhlat löyhkäävillä haaskapaikoilla.

Korppi Korppi
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Helena
Art used with permission.
Susi Canis lupus
Aavesusi (Canis lupus ghost)

Aavesusi ulvoo kesäyössä, juuri suden hetken aikaan.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ulvovasta aavesudesta Copyright Sr. Conejo
Aavesusi - Veikko Vuoristosola

Aavesusi ulvoo yössä,
on viikatemies taas työssä,
mustana lyö korpin siipi,
yhä lähemmäksi susi hiipi.
Susi Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Ralf
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***