Susi
Susisivut

Sudet Euroopassa

Sudet Euroopan kartalla. Kartta on vuosien takaa, eikä näytä esimerkiksi Suomen kohdalla todellista tilannetta, mutta antaa kuitenkin yleiskuvaa susien sijoittumisesta. Kartta Copyright EU.

EUROOPAN SUSIMÄÄRIEN TARKASTELUA VUONNA 2020

Euroopassa susia on kaikissa muissa maissa, paitsi Benelux-maissa (Alankomaat, Belgia, Luxemburg), Tanskassa - ja saarivaltioissa Islannissa, Irlannissa, Englannissa, Kyproksella ja Maltalla.

Benelux-maiden kohdalle on kuitenkin esitettävä tarkennus, että ilmeisesti niissäkin joskus liikkuu joku yksinäinen susi. Jouluna 2019 uutisoitiin, että kenguru oli Belgiassa joutunut ilmeisesti suden tappamaksi eli sen jouluateriaksi. Yksityisomistuksessa ollut kenguru oli ollut omistajansa pihamaalla eikä omistaja luonnollisestikaan ollut osannut varautua susihyökkäyksiin.

Yhteensä susia Euroopassa on huomattavasti yli 10 000. Suurimmat susipopulaatiot ovat Karpaateilla, sekä Dinaarisilla Alpeilla ja Balkanilla, kummallakin näistä alueista susimäärä on yli 3 000 sutta.

Suomi 185 - 205 sutta

216 - 241 sutta maaliskuussa 2020.
Klik! Katso erillinen selvitys Suomen susista!

Ruotsi 300 sutta

Eri lähteiden mukaan Ruotsissa oli joko 250 tai 300 sutta vuonna 2019. Arvio noin 300 sutta lienee tarkempi. Ruotsissa ei ollut vuonna 1980 enää yhtään sutta. Vuonna 1982 tavattiin maasta ensimmäiset paluumuuttajat. Ruotsin luonnonsuojeluviraston ilmoituksen mukaan susia oli 340 kesällä 2016. Tuon jälkeen Ruotsin susimäärä on siten pienentynyt.

Norja alle 100 sutta

Norjassa susia oli vuonna 2019 jonkin verran alle 100 eli tarkemmin rajaten 86 - 96 sutta. Ruotsin ja Norjan rajalla susireviirit ylittävät rajan ja siten susimäärät vaihtelevat susien liikkumisten mukaan jopa päivittäin. 34 - 41 Norjan susista elelee välillä Norjassa, välillä Ruotsissa. Pysyvästi Norjassa olevia susia on 50 - 53. Norjassa sudet elävät suppealla alueella maan kaakkoisosassa, "susialueella". Viime vuosina vain kolme sutta on tavattu Norjassa tämän susialueen ulkopuolelta.

Viro yli 200 sutta

Virossa on yli 200 sutta. Susien sopivaksi määräksi maassa on asetettu 150 – 200 yksilöä, samaa tasoa kuin Suomessa on nyt. Tämä merkitsee sitä, että Virossa sallitaan seitsemän kertaa suurempi susitiheys kuin meillä, koska maan pinta-ala on vain seitsemäsosa Suomen pinta-alasta.
Susi

Alpeilla kiirii jodlauksen ohella myös susien ulvonta

Alpit sijoittuu kahdeksan valtion, Italian, Itävallan, Liechtensteinin, Monacon, Ranskan, Saksan, Slovenian ja Sveitsin alueelle. Maiden joukossa ovat esimerkiksi Ranska ja Saksa, joissa ei vuosikymmeniin ollut ainuttakaan sutta, mutta nyt sudet ovat palanneet - myös Alpeille.

Jodlaus Syrjähyppy jodlauksen ja alppitorvien maailmaan.

Saksa 400 sutta

Noin 400 sutta vuonna 2019. Yksi sellainen maa, jossa on nähty susia paluumuuttajina, on Saksa. Sinne ovat sudet siirtyneet Puolasta ja Venäjältä. Sataan vuoteen ei Saksassa ollut ollut susia. Systemaattisen susien hävittämisen päätteeksi viimeinen susi Saksasta ammuttiin lähellä Hoyerswerdan kaupunkia vuonna 1904. Ennen Saksojen yhdistymistä jokunen susi harhautui silloin tällöin Puolasta Itä-Saksan alueelle, mutta tuli nopeasti tapetuksi. Oberlausitz, Saksissa oli se alue, jonne ilmestyi vuonna 1995 susinarttu. (Hoyerswerda ei muuten ole kaukana tästä seudusta). Narttu sai vuonna 2000 pennut - ensimmäiset sataan vuoteen Saksan maaperällä. Osa näistä jälkeläisistä muutti lännemmäksi.

Vaikka susien paluu kiehtookin saksalaisia, myös pelkoja esiintyy. Vuonna 2019 Saksassa höllennettiin susien metsästystä koskevia säännöksiä. Aiemmin susia oli saanut tappaa vain, jos ne ovat olleet uhka ihmisille. Nyt myös toistuvat hyökkäykset karjaa kohtaan mahdollistavat suden kaadon. Erityisesti oikeistopopulistit kampanjoivat Saksassa laajemman sudenmetsästyksen puolesta.

Ranska 530 sutta

Viranomaiset arvioivat vuonna 2019, että eri puolilla Ranskaa liikkui keskimäärin 530 aikuista sutta. Sudet tekivät Euroopassa paluutakin joihinkin maihin, joista ne jo aikoja sitten oli ammuttu pois. Ranskassa ei ollut ollut susia yli puoleen vuosisataan, kunnes ensimmäinen susipari ilmestyi vuonna 1992 Italiasta Ranskan Alpeille. Vuonna 2013 Ranskassa oli jo 250 sutta. Ranskan susista suuri osa elää Alpeilla.

Venäjä 30 000 sutta

Venäjän, kuten monen muunkaan maan susikannasta ei ole saatavilla luotettavaa, päivitettyä tietoa. Arvioiden mukaan maassa on noin 30 000 sutta ja niistä elää 10 000 Euroopan puoleisessa osassa - Venäjän Karjalassa on noin 500 sutta.

Espanja 2 000 sutta

Espanjassa arvioitiin vuonna 2019 lisääntyvien susien määräksi jonkin verran yli 2 000. Espanjalla on oma suden alalajinsa, iberiansusi. Espanjassa on läntisen Euroopan suurin susipopulaatio. Euroopassa vain Romaniassa ja Venäjällä on enemmän susia, kuin Espanjassa. Espanjan sudet, jotka muodostavat noin 300 laumaa, elävät maan pinta-alan viidenneksellä: maan luoteisnurkassa ja pohjoisimmassa osassa, maakunnissa, jotka ovat Galicia, Asturia, osin Cantabria sekä Kastilia-León eli Vanha Kastilia, jossa susista on jopa puolet.

Vielä 1960-luvulla susi oli Espanjassakin katoamassa, mutta noista ajoista susien määrä on tasaisesti kasvanut nykyisiin lukemiinsa. Muutama vuosikymmen sitten Espanjassakin oli vallalla käsitys, että susi on heikosti kehittyneiden, kolmannen luokan valtioiden eläin. Niinpä pyrittiin samaan, kuin "sivistysvaltioissa", kuten Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa, jotka olivat jo päässeet eroon susistaan. Espanjan valtio maksoi susista tapporahaa ja jakoi strykniiniä maaseudun talonpojille susien myrkyttämiseksi.

Tänä päivänä susiin Espanjassa suhtaudutaan toisin. Susien aiheuttamat vahingotkin nähdään. Mutta ne pyritään ehkäisemään, syntyneet vahingot korvataan ja sutta ei kuitenkaan enää pyritä poistamaan maan eläinkunnasta. Muuttuneiden asenteiden ohessa susimäärän kasvuun on ollut vaikuttamassa maaseudun autioituminen, kun ihmiset ovat muuttaneet kaupunkeihin. Samalla näillä susille jääneillä seuduilla ovat erilaiset, sudelle sopivat saaliseläimet, kuten villisika ja metsäkauris, kokeneet myös uuden kasvun ja edistäneet entisestäänkin susimäärän kasvua.

Italia 1 500 - 2 000 sutta

Italiassa susi tuli suojelun piiriin vuonna 1971, eli kaksi vuotta aiemmin kuin Suomessa, jossa vuonna 1973 susi rauhoitettiin muualla, kuin poronhoitoalueilla.

Italiassa arvioitiin vuonna 2019 susien määräksi 1 500 - 2 000. Italian sudet elävät koko maan pituudella Apenniineilla ja myöskin osissa Alppeja. Susia on siirtynyt Italiasta myös naapurimaihin, kuten Ranskaan.

Italiassa karjankasvattajat ovat tuskaantuneet suureen susimäärään ja siksi susia salakaadetaan. Tai ei oikeastaan "sala"kaadeta, sillä tapettu susi jätetään usein näkyvälle paikalle ikäänkuin protestiksi.

Italiassakaan kaikki sudet eivät elä vuorilla ja syrjäseuduilla, vaan niitä liikkuu maan viranomaisten mukaan myös muutaman kilometrin etäisyydellä Roomastakin.

Romania 2 300 - 2 700 sutta

Vuonna 2020 Romanian susimäärä on 2300 - 2 700 sutta. Vuonna 2016 susien tarkka määrä oli maan vastuullisen ministeriön mukaan 2 840 sutta. Suurin määrä susia yksittäisessä Euroopan maassa, kun Venäjää ei oteta lukuun. Karpaattien susia on tutkinut ja niiden selviytymistä edistänyt vuonna 1993 aloittanut The Carpathian Large Carnivore Project (CLCP).

Puola 2 000 sutta

Puolassa arviot maan susimääristä vaihtelevat suuresti. Maassa on ilmeisesti 2 000 - 2 500 sutta. Metsästäjien mukaan maassa on 4 000 sutta. Puolassa susia on kolmella Euroopan susialueella: Baltiassa, Keski-Euroopan tasankoalueilla ja Karpaateilla. Karpaateilla Puolan susista on ylivoimaisesti suurin osa.

Kreikka 700 sutta

Kreikassa on ehkä vähintäänkin 700 sutta, mutta ajantasaiset tiedot puuttuvat. Kreikan eteläisistä osista, Peloponnesoksen niemimaalta sudet katosivat jo 1930-luvulla ja maan sudet asustavat maan vuoristoisilla keskisillä ja pohjoisilla osilla.

Lähteinä mm.
*The Local 4.2.2020: How many wolves are there in the Norwegian wild?
*Wanted in Rome 9.8.2019: Wolves get close to centre of Rome
*Nature Travels 2.7.2019: Wolves in Sweden – Back from the Brink
*Swedish Institute 2019: There are around 250 wolves in Sweden
*Keskisuomalainen 15.6.2019: Susien paluusta Ranskaan tuli menestys, ja nyt lammasfarmareita hirvittää
*HS 25.12.2019: Susi vaikuttaa syöneen kengurun Belgiassa
*Animalia, Media, Riku Cajander 5.6.2019: Suurpedot pärjäävät Virossa
*Ilta-Sanomat 22.5.2019: Saksa sallii aiempaa laajemman sudenmetsästyksen
*Andrea Klemer: Call of the wild now heard in Germany 5.8.2016
*Eduskunta, professori Jouni Aspi 2019: Suomen susikannan tila geneettisten tutkimustulosten valossa
*Romania-Insider 2018: The wolf in Romania
*Ilpo Kojola, Yle Uutiset 16.3.2016: Tutkija: Susien tapporahoista luopuminen Venäjän Karjalassa lisännee susia Suomessakin
*EUROPEAN WILDERNESS SOCIETY 11.10.2016: Wolf comeback in Austria and Hungary
*The Telegraph 27.1.2017: Wolves shot and mutilated as Italy considers bringing back a cull after more than 40 years of protecting the predator
*HS 18.10.2017: Susilaumat lähestyvät suurkaupunkeja ympäri Eurooppaa - Suomen kokoisessa Italiassa on lähes kymmenkertaisesti susia
*De5Stora
*suurpedot.fi
*tunturisusi.com uutisarkistot
*International Wolf Center