Menu
Susisivut
Koiraeläimet
Sudet kartalla

Ihan ei Suomen kohdalla kartta ole ajan tasalla, koska susia meillä esiintyy lähes koko maan alueella. Silti kartta antaa hyvän yleiskuvan susien sijoittumisesta Pohjois-Amerikassa ja Euraasiassa.
Tundra Wolf (Canis lupus albus) - Tundrasusi
Arabian Wolf (Canis lupus arabs) - Arabiansusi
Arctic Wolf (Canis lupus arctos) - Arktinen susi
Eurasian Wolf (Canis lupus lupus) - Susi
Indian Wolf (Canis lupus pallipes) - Intiansusi

Huom! Kaikki sudet tällä kartalla edustavat samaa susilajia, siis sutta (Canis lupus) - mutta eri alalajeilla on erilaiset tieteelliset nimet ja nimet. Siten esim. tundrasusi ja arabiansusi ovat myös samoja susia, kuin meidänkin sutemme (Canis lupus lupus) , mutta vain eri alalajeja. Suomalainen sutemme on suden nimilaji, euraasiansusi eli susi (Canis lupus lupus).
SUDEN ALALAJIT

Sudelle (Canis lupus) on tässä otettu mukaan yhteensä 38 alalajia.

- taulukossa alla 10 ensimmäistä tavattu Euraasiasta
- seuraavat 23 tavattu Amerikasta
- alimpana ovat 3 punasutta Amerikasta, dingo Australiasta ja koira koko maailmasta
Mukana ovat myös koira (Canis lupus familiaris) sekä toinen koira, villikoira dingo (Canis lupus dingo). Mukana alalajeissa on myöskin punasusi (Canis rufus) - tässä (Canis lupus rufus), jonka lajiasemasta ei ole täyttä varmuutta; onko se laji, alalaji vaiko peräti hybridi. Lukuohje. Kun vasemmalla on esimerkiksi ensimmäisessä kohdassa Canis lupus lupus - niin sen kohdalla oikeassa reunassa on lueteltu joko samaa tarkoittavat, taikka sellaiset luokitellut tapaukset, jotka nykyisin kuuluvat tähän samaan alalajiin. Siten esim. venäjänsusi (Canis lupus communis) ei nykytietämyksen valossa enää ole itsenäinen alalaji, vaan se on Canis lupus lupus.
Alalaji
Luokitteli
Nimi ja levinneisyys
Hylätty - ei itsenäinen alalaji; alalajin lyhyt esittely
Canis lupus lupus Linnaeus, 1758 Susi, euraasiansusi, harmaasusi, Common Grey Wolf - Euraasia (valtava levinneisyysalue kautta Euraasian, läntiseen Tyyneenmereen kuuluvan Ohotanmeren rannoilta, Kiinan ja Intian pohjoisista osista läpi Aasian Eurooppaan, mukaan lukien myös Skandinavian ja Suomen) altaicus (Noack, 1911) * argunensis (Dybowski, 1922) * canus (Sélys Longchamps, 1839) * communis venäjänsusi (Dwigubski, 1804) * deitanus (Cabrera, 1907) * desertorum (Bogdanov, 1882) * flavus (Kerr, 1792) * fulvus (Sélys Longchamps, 1839) * kurjak (Bolkay, 1925) * lycaon (Trouessart, 1910) * major (Ogérien, 1863) * minor (Ogerien, 1863) * niger (Hermann, 1804) * orientalis (Wagner, 1841) * orientalis Dybowski, 1922 - Venäjänsusi elää keskisen Venäjän pohjoisissa osissa, ja on susista kooltaan suurimpia.
Canis lupus signatus Cabrera, 1907 The Iberian Wolf
Iberiansusi, The Iberian Wolf - Euraasia (Espanja, Portugali)
Iberiansudet ovat pienikokoisempia ja hoikempia, kuin suomalaiset lajitoverinsa ja niiden turkki on ruskea-punavärinen. Iberiansusi elää Iberian niemimaalla, Espanjan ja Portugalin alueella. Iberiansusia on näiden kahden maan alueella yhteensä 2500. Susista suurin osa on Espanjassa. Espanjassa on siten läntisen Euroopan suurin susipopulaatio. Euroopassa vain Romaniassa ja Venäjällä on enemmän susia, kuin Espanjassa. Espanjan parituhatta sutta, jotka muodostavat noin 300 laumaa, elävät maan pinta-alan viidenneksellä: maan luoteisnurkassa ja pohjoisimmassa osassa, maakunnissa, jotka ovat Galicia, Asturia, osin Cantabria sekä Kastilia-León eli Vanha Kastilia, jossa susista on jopa puolet. Pieni määrä, ehkä noin 50 iberiansutta, elää etelämpänä Espanjassa, Sierra Morenassa. Portugalissa kannan suuruus on 200 - 300 iberiansutta. Vielä 1960-luvulla susi oli Espanjassakin katoamassa, mutta noista ajoista susien määrä on tasaisesti kasvanut nykyisiin lukemiinsa. Muutama vuosikymmen sitten Espanjassakin oli vallalla käsitys, että susi on heikosti kehittyneiden, kolmannen luokan valtioiden eläin. Niinpä pyrittiin samaan, kuin "sivistysvaltioissa", kuten Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa, jotka olivat jo päässeet eroon susistaan. Espanjan valtio maksoi susista tapporahaa ja jakoi strykniiniä maaseudun talonpojille susien myrkyttämiseksi.
Canis lupus italicus Altobello, 1921 Italian Wolf
Italiansusi, Italian Wolf, Apennine Wolf - Euraasia (Italia, Ranska, Sveitsi)
Alalajin määritti Altobello vuonna 1921 ja sen aseman alalajina vahvisti Nowak vuonna 1999. Italiansusi elää Apenniinien vuoristossa Italiassa ja on levittäytynyt sieltä Ranskaan ja myös yksittäistapauksin Sveitsiin. Kooltaan keskikokoinen, urosten paino 24-40 kg. Ruumiin pituus 100-140 cm. Italiansudet ovat Euroopan puhtaimpia susia siten, että ne ovat vähiten lisääntyneet koirien kanssa. Populaation koko on 500 - 800 sutta. Italiansudet elävät Apenniineilla ja näissä maakunnissa: Piemonte, Liguria, Lombardia, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Abruzzo, Lazio, Molise, Campania, Basilicata ja Calabria. Suurin määrä susista elää keskisessä Italiassa, Abruzzon maakunnassa. Sudet ovat aiemmin asustelleet lähinnä Apenniineilla Etelä- ja Keski-Italiassa, mutta viime vuosina ne ovat levittäytyneet yhä pohjoisemmaksi. Läntisillä Alpeilla tehtiin ensimmäiset susihavainnot muutama vuosi sitten, ja viime aikoina Alppien itäisiin osiin on muuttanut susia naapurimaasta Sloveniasta. Italiassa puhutaan susi-ihmeestä siksi, että susien määrä on niinkin suuri kuin on. Salametsästäjät myrkkysyötteineen ovat susien uhkana Italiassakin. Pelkästään Toscanassa tapetaan vuosittain laittomasti kymmenen-kaksikymmentä sutta. Suomen kaltaista susihysteriaa ei Italiassa esiinny. Italian sudet ovat oppineet elämään lähellä ihmistä. Ne ovat hyvin ihmisarkoja ja pysyttelevät hiljaa omissa piiloissaan, eivätkä tule lähelle asumuksia.
Canis lupus albus Kerr, 1792 Tundrasusi
Tundrasusi, Tundra Wolf, Turukhan Wolf, Arctic Wolf, White Wolf - Euraasia (Venäjällä Siperian pohjoisosat, tundra)
dybowskii (Domaniewski, 1926) * kamtschaticus (Dybowski, 1922) * turuchanensis (Ognev, 1923) * - Tundrasusi elää Venäjän Siperian pohjoisimmalla rannikkokaistaleella, sen tundralla. Se on Euraasian vastine Pohjois-Amerikan ja Grönlannin arktiselle sudelle. Metsästetty runsaasti tuuhean ja näyttävän turkkinsa vuoksi. Turkin väri on usein valkea. Silti yleisimmät värit ovat harmaan eri sävyt, tummin kirjoiluin metsäsusien tapaan. Tundrasusien turkin karvojen pituus on noin 15 senttimetriä. Tundrasusia ei tavata Suomen pohjoisosista. Nykyisin levinneisyysalue lännessä päättyy Vienanmeren itäpuolelle.
Canis lupus arabs Pocock, 1934 Arabian Wolf
Arabiansusi, Arabian Wolf - Euraasia (Saudi-Arabia, Israel, Jemen, Oman, ehkä Siinai Egyptissä)
Arabiansusi on harvinainen ja erittäin uhanalainen suden alalaji. Kokonaismäärä noin 500. Sen erityistuntomerkki on keltaiset silmät mustin pupillein. Tämä ohutturkkinen susi on kooltaan varsin pieni, narttujen keskipaino on vain 16 kg - urosten 22 kg. Arabiansusi liikuskelee missäpäs muualla, kuin Arabian niemimaalla. Arabiansudet liikkuvat pienissä laumoissa, itseasiassa suurin osa niistä liikkuu pareina. Yleensä parin kaikki jälkeläiset jättävät laumansa, mutta joskus ne jäävät vanhempiensa luo. Arabiansusi on hiljainen susi, sillä sen ei tiedetä ulvoneen. Kuumista elinoloista huolimatta sen talviturkki on paksu ja tuo mieleen euraasiansuden. Lajin kanta on runsastunut esim. Omanissa sen jälkeen, kun sen metsästäminen kiellettiin. Toiveissa on, että arabiansusi levittäytyisi Omanista lähitulevaisuudessa myös Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Uhkana on lisääntyminen koirien kanssa.
Canis lupus pallipes Sykes, 1831 Intiansusi
Intiansusi, Indian Wolf - Euraasia (Iran, Afganistan, Pakistan, Intia)
Pienikokoinen susi Intiasta ja eteläisestä Aasiasta - eräiden tutkijoiden mukaan sama, kuin arabiansusi (Canis lupus arabs).

Huom! Intiansusi voi olla uusi koiraeläinlaji, kuten himalajansusikin. Lue siitä tarkemmin!
Canis lupus campestris Dwigubski, 1804 Kaukasiansusi, Caucasian Wolf, kaspianmerensusi - Caspian Sea Wolf, arosusi - Steppe Wolf - Euraasia (Keski-Aasia) bactrianus (Laptev, 1929) * cubanenesis (Ognev, 1923) * desertorum (Bogdanov, 1882) - Pienikokoinen, lyhytturkkinen suden alalaji, joka elää Keski-Aasian aroilla ja aavikoilla Kirgisiassa.
Canis lupus chanco Gray, 1863 Tibetan wolf
Tiibetinsusi, himalajansusi, kiinansusi, Tibetan wolf, Himalayan wolf, Chinese wolf - Euraasia (Tiibet, Himalaja, Kiina)
coreanus (Abe, 1923) * dorogostaiskii (Skalon, 1936) * ekloni (Przewalski, 1883) * filchneri (Matschie, 1907) * karanorensis (Matschie, 1907) * laniger (Hodgson, 1847) * niger (Sclater, 1874) * tschiliensis (Matschie, 1907) - Usein hyvin tumma, karujen vuori- ja aavikkoseutujen susi, joka viettää vaeltelevaa elämää.
Canis lupus hodophilax Temminck, 1839 Honshu Wolf
Honshunsusi, japaninsusi, Honshu Wolf - Euraasia (Honshu Islands, Japani) (sukupuutossa vuodesta 1935)
hodopylax (Temminck, 1844) * japonicus (Nehring, 1885) - Japanissa Honshu-, Shikoku-, ja Kyushu-saarilla elänyt susi, kuollut sukupuuttoon vuonna 1935. Ehkä kaikkein pienikokoisin kaikista susista.
Canis lupus hattai Kishida, 1931 The Hokkaido Wolf Hokkaidonsusi, japaninsusi, The Hokkaido Wolf, Ezo Wolf, Japanese Wolf, Kishida Wolf - Euraasia (Japani) (sukupuutossa vuodesta 1899) rex (Pocock, 1935) - Hokkaidossa Japanissa tavattu alalaji, sukupuuttoon kuollut. Toinen sukupuuttoon kuolleista Japanin susista, jolla yhtenä ja samana nimenä toisen kanssa myös japaninsusi. Kuvassa näkyy, kuinka täytetyistä susista on tehty irvistelyineen mahdollisimman häijyn ja vaarallisen näköisiä; näin haettiin oikeutusta susien vihaamiseen ja tappamiseen, luomalla niistä ikäviä mielikuvia.
Canis lupus arctos Pocock, 1935 Arktinen susi
Arktinen susi, arktistensaartensusi, Arctic Wolf, White Wolf, Polar Wolf - Pohjois-Amerikka ja Grönlanti (Pohjois-Kanada, Grönlanti)
Arktisella sudella on tavallisesti valkoinen turkki, joka on paksumpi, kuin muilla susiperheen alalajeilla. Arktisissa susissa on kuitenkin kaikenvärisiäkin susia, jopa mustia. Arktisissa susissa on tapahtunut sopeutumista kylmiin elinoloihin: niitten korvat ovat pienemmät, lihakset ovat jonkin verran lyhyemmät ja jalat selvästi lyhyemmät, kuin muilla susilla - koko olemus on tanakka.

Arktisetkin sudet elävät sosiaalisesti muitten susien tapaan pienissä laumoissa. Se on niille ehdoton elossa säilymisen edellytys, sillä karibu on eräs tämän suden pääasiallisista saaliseläimistä - ja yksin ei sudelle karibun kiinni saaminen onnistu.

Nimensä mukaisesti nämä sudet elävät maailman pohjoisimmilla alueilla - hyisillä, kylmillä ja luoksepääsemättömillä tundrilla ja jäätiköillä; pääsääntöisesti alueella, jonka eteläisin raja kulkee 70:n pohjoisen leveysasteen tienoilla. Arktinen susi voi elää ympäristössä, jossa lämpötila on aina "alle nolla-astetta" ja maaperä ikuisessa jäässä. Kanadan arktiset saaret ja Grönlannin pohjoisimmat rannikot ovat tämän alalajin keskeisintä elinaluetta. Näissä olosuhteissa voi ravinnon saanti tuottaa arktiselle sudelle ongelmia - ja saalista etsiessään se joskus joutuu taivaltamaan tavattomia matkoja. Eristyneistä elinoloista on ollut sudelle kuitenkin hyötyäkin; sen olemassaolo ei eräitä tiettyjä saaria lukuunottamatta, ole joutunut uhatuksi. Ihminen ei ole voinut metsästää sitä liiallisesti - eikä tuhota sen elinympäristöä.
Canis lupus baileyi Nelson ja Goldman, 1929 Meksikonsusi
Meksikonsusi, Mexican Wolf - Pohjois-Amerikka (Meksikon keskiosista USA:n lounaisosiin)
Meksikonsusi "Lobo Mexicano", ei ole vain pienikokoisin suden alalaji Pohjois-Amerikassa, vaan se on myös äärimmäisen uhanalainen. Verrattuna meidän sutemme pään piirteisiin, meksikonsudessa kiinnittyy huomio lyhyeen kuonoon ja aika suuriin korviin. Erona meikäläiseen "harmaasuteen" on myös meksikonsuden kirjavampi ja värikkäämpi turkki. Meksikonsusi on saanut nimensä siitä, että sitä aikoinaan on tavattu vuoristoisilla seuduilla, jotka ulottuvat Meksikon keskiosista kaakkoiseen Arizonaan, eteläiseen Uuteen-Meksikoon ja lounaiseen Teksasiin.

IUCN ei pidä meksikonsutta edes suden alalajina, vaan paikallisena populaationa ja sen todetaan tyystin kadonneen luonnosta. Sen se kyllä tekikin, eli katosi - mutta ainakin uusistutettuina meksikonsudet elävät edelleen myös villeinä ja vapaina.

1970-luvulle tultaessa meksikonsudet oli ihmisen toimesta eliminoitu luonnosta. Sen jälkeen on aloitettu vuodesta 1998 alkaen yritykset palauttaa meksikonsusi takaisin luontoon.

Vuonna 2013 tavattiin tämän uusistutuksen ansiosta Yhdysvalloissa Arizonasta ja Uudesta-Meksikosta yhteensä 83 meksikonsutta. Lisääntyviä pareja oli samana vuotena 5. Populaatio kasvoi neljättä vuotta peräkkäin.

Meksiko liittyi tähän uusistutusohjelmaan vuonna 2011. Vuonna 2014 syntyi Meksikon puolella luonnossa ensimmäinen pentue näille uusistutetuille meksikonsusille. Tämä pentue nähtiin tutkijoiden toimesta kesäkuussa 2014 Sierra Madren länsipuolella. Uusistutuksen ansiosta voidaan nyt, 30 vuoden tauon jälkeen kuulla jälleen meksikonsuden ulvovan Lounais-Yhdysvaltain vuorilla. Villien meksikonsusien lisäksi Yhdysvalloissa ja Meksikossa elää tarhattuna yhteensä 300 meksikonsutta.

*Elokuu 2014, U.S. Fish and Wildlife Service: The Mexican Wolf Recovery Program.
*17.7.2014, TheHuffingtonPost: Mexico Reports Litter Of Mexican Gray Wolves Born In Wild For First Time In Decades.
Canis lupus crassodon Hall, 1932 Vancouversaarensusi, Vancouver Island Wolf, Rainforest Wolf - Pohjois-Amerikka (Vancouver Island, British Columbia, Kanada) Keskikokoinen taikka pienehkö, ruskean-punasävyinen suden alalaji, joka elää Vancouversaarella ja Kanadan rannikolla, Brittiläisen Kolumbian länsiosissa, lauhkean vyöhykkeen sademetsissä (Great Bear Rainforest). Tämä ainutlaatuinen suden alalaji ui pitkiä matkoja, jopa 10 - 15 km saarilta toisille. Ruokavaliosta jopa 75 % koostuu meren elävistä ja siihen kuuluu lohia, rantaan ajautuneita valaita, sekä hylkeitä, joita ne tappavat - ja hylkeenpoikasia.
Canis lupus hudsonicus Goldman, 1941 Hudson Bay Wolf
Hudsoninlahdensusi, Hudson Bay Wolf, Tundra Wolf - Pohjois-Amerikka (Alaska ja Kanada)
Hudsoninlahden tienoilla Manitobassa ja Luoteisterritorioissa elävä suden alalaji, joka on kooltaan keskikokoinen ja jonka turkki on vaalea ja usein ihan valkoinen. Nämä sudet seurailevat saaliin etsinnässään vaeltavia karibulaumoja.
Canis lupus irremotus Goldman, 1937 Pohjoiskalliovuortensusi, montanansusi, Northern Rocky Mountains Wolf - Pohjois-Amerikka (Kalliovuoret, USA ja Kanada) Keskikokoinen taikka suuri, harmaa susi, joka elää Yhdysvalloissa Kalliovuorten pohjoisimmissa osissa ja eteläisessä Albertassa. Tämä alalaji oli jo kuolemassa sukupuuttoon, mutta suojelutoimenpiteiden ansiosta elää tänäkin päivänä.
Canis lupus labradorius Goldman, 1937 Labrador Wolf
Labradorinsusi, Labrador Wolf - Pohjois-Amerikka (pohjoinen Quebec ja Labrador, Kanada)
Labradorissa ja pohjoisessa Quebecissa tavattava, keskikoinen alalaji, jonka turkin väri vaihtelee tummanharmaasta valkoiseen
Canis lupus ligoni Goldman, 1937 Alexanderinsusi, rannikkovuortensusi, Alexander Archipelago Wolf - Pohjois-Amerikka (Alexander Archipelago Islands, Kanadan arktis) Pieni, vaihtelevan värinen alalaji Alaskan kaakkoisosissa, alueen saarilla.
Canis lupus lycaon Schreber, 1775 Itäkanadansusi, metsäsusi, algonquininsusi, Eastern North America Timber Wolf - Pohjois-Amerikka (Kanada) canadensis (de Blainville, 1843) * ungavensis (Comeau, 1940) - Kanadassa, Algonquin Parkin alueella elävä pienikokoinen, useimmiten harmaa susi. Täysin mustia taikka täysin valkoisia yksilöitä ei ole tavattu. Alunalkaen laajimmalle levinnyt suden alalaji Amerikassa. Ensimmäinen tunnistettu alalaji Pohjois-Amerikassa vuodelta 1775. Ehkä onkin laji? Tätä eläintä on pidetty suden alalajina, mutta se onkin ehkä oma lajinsa (Canis lycaon). Näin se olisi neljäs "susi" Pohjois-Amerikassa pienimmän eli kojootin (Canis latrans), keskikokoisen eli punasuden (Canis rufus) ja varsinaisen ison suden, eli harmaasuden (Canis lupus) kanssa. Algonquininsuden katsotaan olevan hyvin lähisukuinen punasuden kanssa, samoin siitä löytyy kojoottia. Sille on esitetty nimeksi mm. Greater Coyote eli isokojootti. Aikuisten algonquininsusi-yksilöiden paino on 25 - 30 kg, eli selkeästi vähemmän, kuin suden (C. lupus). Pohjois-Amerikassa näiden koiraeläinlajien ja niiden alalajien määrittäminen on ollut erityisen vaikeaa, sillä kaikki kolme - susi, punasusi ja kojootti - lisääntyvät myös keskenään. Näin luonnosta tavataan suuri kirjo erilaisia ristisiitoksia eli hybridejä ja tämän lisäksi kullekin lajille suuri määrä alalajeja, jotka jo ulkonäöltään eroavat huomattavasti toisistaan.
Canis lupus manningi Anderson, 1943 Baffininsusi, ellesmerenmaansusi, Baffin Island Wolf - Pohjois-Amerikka (Baffin Island, Kanada) Baffininsaari on maailman viidenneksi suurin saari Kanadassa. Siellä elää tämä valkoinen, arktisista susista pienin suden alalaji. Tunnistettu alalajiksi vuonna 1943.
Canis lupus nubilus Say, 1823 Tasankosusi, puhvelisusi, preeriasusi, Great Plains Wolf - Pohjois-Amerikka (keskinen Pohjois-Amerikka) variabilis (Wied-Neuwied, 1841) - Tämän tavallisimmin vaalean, keskikokoisen suden luultiin kuolleen sukupuuttoon noin vuonna 1926. Mutta nyttemmin Minnesotasta, Wisconsinista ja Ylä-Michiganista tavataan susi, joka on juuri tämä Canis lupus nubilus.
Canis lupus occidentalis Richardson, 1829 Mackenzie Valley Wolf
Kalliovuortensusi, mackentsinsusi, alaskansusi, kanadansusi, Mackenzie Valley Wolf, Alaskan Timber Wolf, Canadian Timber Wolf, Rocky Mountain Wolf, Alaskan Wolf, Canadian wolf, - Pohjois-Amerikka (läntinen Kanada, läntinen USA, Alaska)
sticte (Richardson, 1829) * ater (Richardson, 1829) * Canis lupus mackenzii (Anderson, 1943) * - Vuonna 1992 uusluokiteltu ja todettu, että on kyseessä Canis lupus occidentalis. - Läntisen Kanadan, USA:n ja Alaskan suurikokoinen susi ja samalla koko Pohjois-Amerikan suurikokoisin susi.
Canis lupus pambasileus Elliot, 1905 The Alaskan Wolf
Alaskansusi, eteläalaskansusi, The Alaskan Wolf - Pohjois-Amerikka (Alaska, läntinen Kanada)
Hyvin suurikokoinen, tummasävyinen susi Alaskasta ja Yukonista.
Canis lupus tundrarum Miller, 1912 Alaskan Tundra Wolf
Alaskantundrasusi, tundrasusi, pohjoisalaskansusi, Alaskan Tundra Wolf - Pohjois-Amerikka (koillinen Alaska, USA)
Suurikokoinen, arktinen tundrasusi - vaalean värinen.
Canis lupus youngi Goldman, 1937 Eteläkalliovuortensusi, Southern Rocky Mountain Wolf - Pohjois-Amerikka (Colorado, Utah ja Nevada) (sukupuutossa vuodesta 1935). Colorado, Utah ja Nevada olivat asuinseutuina tällä eteläisten Kalliovuorten sudella, joka on kuollut sukupuuttoon vuonna 1935.
Canis lupus alces Goldman, 1941 Kenainsusi, Kenai (Alaska) Peninsula Wolf, - Pohjois-Amerikka (sukupuutossa vuodesta 1925) Yksi suurikokoisimmista Pohjois-Amerikan susista, joka eli eteläisessä Alaskassa Kenai-niemimaalla. Kuollut sukupuuttoon vuonna 1925.
Canis lupus beothucus G. M. Allen ja Barbour, 1937 Newfoundlandinsusi, Newfoundland Wolf - Pohjois-Amerikka (Newfoundland, Kanada) (sukupuutossa) Sukupuuttoon 1900-luvun alussa kuollut alalaji, joka eli aikoinaan Newfoundlandissa, Kanadassa. Tämä susi oli kooltaan keskikokoinen ja suden turkki oli puhtaan valkoinen. Varsin vähän tiedetään tästä alalajista.
Canis lupus fuscus Richardson, 1839 Kaskadiensusi, Cascade Mountain Wolf - Pohjois-Amerikka (Cascade Mountains, Kanada ja USA) (sukupuutossa vuodesta 1940) Tämä melko isokokoinen suden alalaji on elellyt Kaskadit-vuoristossa. Tämä vuorijono sijaitsee Pohjois-Amerikan luoteisosassa ja 1125 km:n pituisena ulottuu Kalifornian pohjoisosasta Kanadan puolelle Brittiläiseen Kolumbiaan. Brittiläisen Kolumbian eteläosissa elää mahdollisesti vielä muutamia yksilöitä näitä "ruskeasusia", vaikka on todennäköistä, että alalaji on kuollut sukupuuttoon jo vuoden 1940 tienoilla.
Canis lupus bernardi Anderson, 1943 Bernard's Wolf
Bernardinsusi, Bernard's Wolf - Pohjois-Amerikka (Kanada) (sukupuutossa)
Tämä suden alalaji eleli rajoitetulla alueella, Kanadan pohjoisimmissa osissa sijaitsevan Banks-saaren luoteisosissa. Suurikokoinen, suurimmaksi osaksi valkeaturkkinen - pitkin turkin selkäpuolen keskiosaa kuitenkin väritys mustaa. Kuollut sukupuuttoon joskus vuosien 1918 ja 1952 välillä.
Canis lupus columbianus Goldman, 1941 British Columbia Wolf
Brittiläisenkolumbiansusi, British Columbia Wolf - Pohjois-Amerikka (läntinen Kanada) (sukupuutossa)
-
Canis lupus griseoalbus Baird, 1858 Manitobansusi, saskatshewaninsusi, Manitoba Wolf - Pohjois-Amerikka (keskinen Manitoba, pohjoinen Saskatchewan, Kanada) (sukupuutossa) knightii (Anderson, 1945) - Suurikokoinen, harmaa, mutta usein valkoinen taikka musta susi. Elänyt pohjoisessa Albertassa, Saskatchewanissa ja Manitobassa. Tätä sutta eivät kaikki luokittelijat pidä alalajina. Sukupuutossa.
Canis lupus mogollonensis Goldman, 1937 Uudenmeksikonsusi, Southwestern Wolf, New Mexico wolf, Mogollon Mountain Wolf - Pohjois-Amerikka (Mogollon, New Mexico, lounainen USA) (sukupuutossa vuodesta 1935) Tämä pieni taikka keskikokoinen, tumman taikka vaalean harmaa alalaji Arizonasta ja Uudesta Meksikosta on kuollut sukupuuttoon vuoteen 1935 mennessä.
Canis lupus monstrabilis Goldman, 1937 Teksasinsusi, Texas Wolf - Pohjois-Amerikka (Texas, USA ja Meksiko) (sukupuutossa vuodesta 1942) niger (Bartram, 1791) - Teksasissa ja Uudessa Meksikossa elänyt susi, joka kuollut sukupuuttoon vuonna 1942. Tämä susi oli kooltaan pieni, usein väritykseltään tumma.
Canis lupus orion Pocock, 1935 Grönlanninsusi, The Greenland Wolf - Grönlanti (Grönlanti) (ehkä sukupuutossa) Valkea taikka kermanvaalea alalaji Grönlannista. Joidenkin luokittelijoiden mukaan tämä alalaji on sama, kuin Canis lupus arctos.
Canis lupus rufus Audubon and Bachman, 1851 Punasusi
Punasusi, Red Wolf - Pohjois-Amerikka (alalaji, itsenäinen laji, taikka hybridi) (USA)
Punasudet ovat kooltaan suden ja kojootin väliltä, sutta pienempiä ja kojoottia suurempia. Ulkonäöltään ne voivat muistuttaa erehdyttävästi kojoottia. Ne ovat ruumiiltaan sopusuhtaisia ja niillä on pitkät jalat. Sekä pitkät korvat että pitkät jalat ovat punasudelle tyypillisiä ominaisuuksia.
Canis lupus floridanus Miller, 1912 Punasusi - Pohjois-Amerikka (sukupuutossa) Punasuden Canis lupus rufus alalaji.
Canis lupus gregoryi Goldman, 1937 Punasusi - Pohjois-Amerikka (ilmeisesti luonnosta sukupuutossa) Punasuden Canis lupus rufus alalaji.
Canis lupus dingo Meyer, 1793 Dingo
Dingo, Dingo - Australia (Australia)
antarcticus (Kerr, 1792) * australasiae (Desmarest, 1820) * australiae (Gray, 1826) * dingoides (Matschie, 1915) * macdonnellensis (Matschie, 1915) * novaehollandiae (Voigt, 1831) * papuensis (Ramsay, 1879) * tenggerana (Kohlbrugge, 1896) * harappensis (Prashad, 1936) * hallstromi (Troughton, 1957) * - Dingo on australialainen, luonnonvarainen koira. Se on kooltaan skotlanninpaimenkoiran kokoinen ja sen säkäkorkeus on 50 cm. Sillä on pystyt korvat, keskipitkä ja tuuhea häntä ja hännänpäässä voi olla usein valkoinen täplä. Dingon väri vaihtelee vaaleankeltaisesta punertavaan ja ruskeaan, jotkut yksilöt voivat olla mustaviiruisiakin. Albiinoitakin esiintyy jonkin verran, kuten eläinten keskuudessa yleensäkin. Kaakkois-Australiasta tunnetaan valkoinen dingorotu.
Canis lupus familiaris Linnaeus, 1758 Koira, Domestic dog aegyptius (Linnaeus, 1758) * alco (C. E. H. Smith, 1839) * americanus (Gmelin, 1792) * anglicus (Gmelin, 1792) * antarcticus (Gmelin, 1792) * aprinus (Gmelin, 1792) * aquaticus (Linnaeus, 1758) * aquatilis (Gmelin, 1792) * avicularis (Gmelin, 1792) * borealis (C. E. H. Smith, 1839) * brevipilis (Gmelin, 1792) * cursorius (Gmelin, 1792) * domesticus(Linnaeus, 1758) * extrarius (Gmelin, 1792) * ferus (C. E. H. Smith, 1839) * fricator (Gmelin, 1792) * fricatrix (Linnaeus, 1758) * fuillus(Gmelin, 1792) * gallicus (Gmelin, 1792) * glaucus (C. E. H. Smith, 1839) * graius (Linnaeus, 1758) * grajus (Gmelin, 1792) * hagenbecki (Krumbiegel, 1950) * haitensis (C. E. H. Smith, 1839) * hibernicus (Gmelin, 1792) * hirsutus (Gmelin, 1792) * hybridus (Gmelin, 1792) * islandicus (Gmelin, 1792) * italicus (Gmelin, 1792) * laniarius (Gmelin, 1792) * leoninus (Gmelin, 1792) * leporarius (C. E. H. Smith, 1839) * major (Gmelin, 1792) * mastinus (Linnaeus, 1758) * melitacus (Gmelin, 1792) * melitaeus (Linnaeus, 1758) * minor (Gmelin, 1792) * molossus (Gmelin, 1792) * mustelinus (Linnaeus, 1758) * obesus (Gmelin, 1792) * orientalis (Gmelin, 1792) * pacificus (C. E. H. Smith, 1839) * plancus (Gmelin, 1792) * pomeranus (Gmelin, 1792) * sagaces (C. E. H. Smith, 1839) * sanguinarius (C. E. H. Smith, 1839) * sagax (Linnaeus, 1758) * scoticus (Gmelin, 1792) * sibiricus (Gmelin, 1792) * suillus (C. E. H. Smith, 1839) * terraenovae (C. E. H. Smith, 1839) * terrarius (C. E. H. Smith, 1839) * turcicus (Gmelin, 1792) * urcani (C. E. H. Smith, 1839) * variegatus (Gmelin, 1792) * venaticus (Gmelin, 1792) * vertegus (Gmelin, 1792)
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***